Blíži sa svetový deň bezpečnosti a ochrany zdravia: Stres v práci je celosvetové riziko

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 14:03 • 2 min
Blíži sa svetový deň bezpečnosti a ochrany zdravia: Stres v práci je celosvetové riziko

ŽENEVA - Stres na pracovisku predstavuje výzvu pre kolektív. Tak v roku 2016 znie téma Svetového dňa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Pripadá na 28. apríla a od roku 2003 sa pripomína na podnet Medzinárodnej organizácie práce (ILO).

slovakia

left justify in out

K ILO sa v otázke bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP) pripája aj Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EU-OSHA) so sídlom v španielskom Bilbau a Medzinárodná asociácia sociálnej bezpečnosti (ISSA) so sídlom v Ženeve. Psychosociálne riziká a stres na pracovisku sa už považujú za problém na celom svete, ktorý postihuje všetky krajiny, všetky profesie a všetkých pracujúcich.


V súčasnosti mnohí pracujúci pociťujú silný tlak, ktorý je dôsledkom požiadaviek moderného života na pracoviskách. Psychosociálne riziká, ako napríklad zvýšená konkurencia, vysoké požiadavky či očakávania na výkonnosť a zvyšujúci sa počet hodín na pracovisku prispievajú k tomu, že pracovisko sa stáva čoraz stresujúcejším prostredím, uvádza OSN na svojej webovej stránke. V ostatných rokoch následky psychosociálnych rizík a stresu súvisiaceho s pracoviskom pútajú čoraz väčšiu pozornosť vedcov, odborníkov a politikov.


Podľa EU-OSHA je vhodné stres na pracovisku odstraňovať s cieľom chrániť zdravie pracujúcich a tým aj produktivitu a konkurencieschopnosť podnikov v Európe a všade na svete. EU-OSHA prispeje k Svetovému dňu bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci praktickými podujatiami, ktoré pracovníkom aj zamestnávateľom majú pomôcť predchádzať psychosociálnym rizikám a stresu na pracovisku.


ILO od roku 2003 pravidelne 28. apríla pripomína Svetový deň bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a zdôrazňuje potrebu predchádzať úrazom a chorobám z povolania formou sociálneho dialógu a rokovaní tripartity.


Zároveň ILO podčiarkla, že 28. apríl predstavuje dôležitý nástroj, ktorým upriamuje pozornosť verejnosti na to, aby sa práca stávala bezpečnejšou, čistejšou, aby sa pridávala väčšia politická dôležitosť problematike predchádzania pracovným úrazom či chorobám z povolania. V deň 28. apríla je vhodné spomenúť si na tých, ktorí na pracovisku utrpeli úraz, či už smrteľný, alebo so zdravotnými následkami, aj na tých, čo si z pracoviska "odniesli" chorobu z povolania.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies