Blíži sa revolúcia v stavebníctve: Vedci chcú stavať budovy z kostí

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 16:00 • 2 min
Blíži sa revolúcia v stavebníctve: Vedci chcú stavať budovy z kostí

CAMBRIDGE – Mestá postavené z kostí, znejú ako výmysel z nejakého sci-fi príbehu, no táto myšlienka má praktický základ. V preľudnenej budúcnosti by takýto stavebný materiál mohol výrazne pomôcť k redukcií emisií.

slovakia

left justify in out

V súčastnosti sú základnými stavebnými prvkami betón a oceľ. Spracovávajú sa vo vysokých teplotách a majú na svedomí až desať percent svetových uhlíkových emisií. Vedecký tím z Cambridgskej univerzity preto pracuje na spôsobe, ako tieto materiály nahradiť a výrazne znížiť uhlíkovú stopu svetových miest. Výskumníčka Michelle Oyen sa pokúša vytvoriť umelé kosti a vajcové škrupiny, práve tie by mali byť základom novej architektúry.

 

Kosti tvorí približne rovnaký pomer proteínov a minerálov. Proteíny dodávajú pevnosť a odolnosť voči zlomeninám a minerály dávajú kostiam tuhosť a tvrdosť. Škrupiny sú zase vďaka päťpercentnému podielu proteínov veľmi odolné, napriek svojej tenkej hrúbke.

 

Oyen v laboratóriu pracuje so vzorkami pri izbovej teplote, a tak na ich výrobu stačí menšie množstvo energie. Jej postup sa dá použiť aj vo väčšom meradle. V ideálnom prípade sa jej podarí vyrobiť materiál, ktorý sa dokáže sám opravovať - podobne ako sa vedia hojiť kosti v živom organizme.

 

"Snažíme sa zmeniť spôsob, akým vyrábame veci. Inžinieri venujú problémom veľa energie, ale informácie o nich nám dáva aj samotná príroda," vysvetlila Oyen v tlačovej správe univerzity.

Tento skvostný nápad má však aj prekážky. Jednou z nich je podľa magazínu Engadget kolagén živočíšneho pôvodu, z ktorého nové materiály vyrábajú. Vedci musia totiž zistiť, či ho vedia získať aj z iných zdrojov alebo ho syntetizovať v laboratóriu.

 

Ďalším problémom môže byť aj konzervatívnosť v stavebnom priemysle. "Všetky súčasné normy sú navrhnuté s betónom a oceľou. Stavať budovy z úplne nových materiálov by znamenalo zmeniť celý priemysel," dodala Oyen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies