Blíži sa koniec prezidenta Lukašenka? Jeho vyjadrenia ohúrili celú verejnosť!

NETKY.SK • 9 August 2021, 18:59 • 2 min
Blíži sa koniec prezidenta Lukašenka? Jeho vyjadrenia ohúrili celú verejnosť!

MINSK - Opozícia v Bielorusku pred minuloročnými prezidentskými voľbami pripravovala štátny prevrat. Vyhlásil to bieloruský prezident Alexander Lukašenko na pondelkovej tlačovej konferencii k prvému výročiu sporných výsledkov volieb, vďaka ktorým sa stal opäť prezidentom krajiny.

slovakia

left justify in out

Opozícia a západné krajiny považujú voľby za zmanipulované. "Prípravu volieb, aj samotné voľby, sme vtedy uskutočnili v podmienkach úplnej transparentnosti a demokratizácie politického života... Rozdiel bol iba v tom, že jedni sa pripravovali na férové voľby a druhí vyzývali na útoky na verejnú moc, na štátny prevrat," vyjadril sa staronový prezident Bieloruska.

Krajinou vlani otriasali niekoľkomesačné protesty vyvolané Lukašenkovým znovuzvolením. Najväčší z nich prilákal až 200-tisíc ľudí. Bieloruské úrady demonštrácie tvrdo potláčali. Zatknutých bolo 35-tisíc ľudí, ďalšie tisíce polícia zbila. Poprední predstavitelia opozície šli buď do väzenia, alebo ich prinútili opustiť krajinu.

 

img

 

Bieloruské úrady v ostatných týždňoch vystupňovali zásahy proti disidentom. Pri stovkách razií sa zamerali na nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

 

Bieloruského novinára Prataseviča prepustili aj s priateľkou do domáceho väzenia

 

Lukašenko vládne Bielorusku tvrdou rukou už 27 rokov. Svojich oponentov označuje za poskokov zahraničia. USA a ich spojencov obviňuje zo sprisahania s cieľom zvrhnúť jeho vládu.

 

"V súčasnej situácii ešte neviem, aké budú moje ďalšie kroky. Som v tejto krajine zakorenený a ona je zakorenená vo mne. Neznamená to však, že tu budem naveky. Po mne nastúpia ďalší ľudia, a to bude už čoskoro," vyjadril sa pre ruskú agentúru TASS, cituje Nový čas. 

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies