Blíži sa koniec pre Netanjahua? Priebežné výsledky naznačujú, že vo voľbách nebude mať väčšinu

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 11:03 • 2 min
Blíži sa koniec pre Netanjahua? Priebežné výsledky naznačujú, že vo voľbách nebude mať väčšinu

JERUZALEM - Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho spojencom sa podľa exit pollov z utorkových volieb nepodarí získať väčšinu v parlamente, aby mohol zostaviť novú vládu.

slovakia

left justify in out

Jeho strana Likud a ďalšie spojenecké strany by mohli mať v 120-člennom Knesete 52 alebo 53 kresiel. Strany, ktoré sú proti Netanjahuovmu zotrvaniu v úrade, majú podľa projekcií 60 kresiel. 

 

img


Spojenie s Bennettom nebude stačiť 
Väčšinu v parlamente by Netanjahu nemal ani v prípade, že by mal podporu nacionalistickej strany Jamina, ktorú vedie jeho niekdajší stúpenec Naftali Bennett. Tá by mohla získať v parlamente sedem kresiel, zatiaľ však jasne nevyhlásila, na čiu stranu sa postaví. Bennett po zverejnení exit pollov uviedol, že po rozhovore s Netanjahuom počkajú na konečné výsledky, než sa rozhodnú o ďalších krokoch.

 

Netanjahu v utorok na Twitteri poďakoval svojim podporovateľom. "Dali ste pravici a Likudu pod mojím vedením obrovské víťazstvo. Likud je zatiaľ najväčšia strana," napísal s tým, že "je jasné, že väčšina Izraelčanov je pravicová a chce silnú, stabilnú pravicovú vládu".

 

img

Platný link priamo na odkaz na Twitteri.

 

Opozícia 
Hlavný opozičný líder Jair Lapid vyhlásil, že je pyšný na obrovský úspech jeho strany Ješ atid. Strana by podľa projekcií mohla získať 16 až 18 kresiel v parlamente. Politik uviedol, že už začal rokovania s niektorými lídrami v ich "bloku za zmenu" a bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

 

Benny Ganc, ktorého strana Modrá a biela bola v poslednej krízovej vláde a podľa exit pollov získa sedem kresiel, sa v utorok zas vyjadril, že urobí všetko pre to, aby zjednotil spomenutý blok.

 

img

 

Parlamentné voľby v Izraeli 
Utorkové voľby boli štvrté za dva roky. V predošlých troch prípadoch sa Netanjahuovi ani jeho oponentom nepodarilo vytvoriť stabilnú vládu koalíciu. Ostatná krízová vláda sa rozpadla v decembri, po siedmich mesiacoch. Ak povolebné rokovania neprinesú novú vládu, mohlo by si to vynútiť piate voľby.

 

V Izreali sa konajú už štvrté parlamentné voľby za dva roky


Volebná účasť bola niečo vyše 67,2 %. Predpokladá sa, že vzhľadom na pandemické opatrenia izraelská ústredná volebná komisia nezráta všetky hlasy pred stredajším popoludním.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies