Blíži sa Frankensteinova éra? Vedci úspešne transplantovali hlavu opice, na rade sú ľudia

NETKY.SK • 21 Január 2016, 18:50 • 2 min
Blíži sa Frankensteinova éra? Vedci úspešne transplantovali hlavu opice, na rade sú ľudia

PEKING – Frankesteinovská vízia má už veľmi blízko k realite. Taliansky neurochirurg Sergio Canavero tento týždeň oznámil, že vedcom v Číne sa prvýkrát úspešne podarilo transplantovať hlavu opice.

slovakia

left justify in out

Canavero teraz plánuje transplantovať ľudskú hlavu, a to už v roku 2017. Vedci potvrdili, že opica prekonala operáciu bez neurologického poškodenia. Dvadsať hodin po operácii ju však z etických príčin zabili.

 

Čínsky lekársky tím viedol počas náročnej operácie profesor Xiaoping Ren. Hlavu opice museli ochladiť na mínus 15 stupňov Celzia, aby sa zabránilo poškodeniu mozgových buniek. Potom bolo potrebné obnoviť krvný obeh medzi telom a hlavou, opisuje priebeh zákroku magazín The sun.

 

Lekári transplantáciu hlavy skúšali aj na niekoľkých laboratórnych myšiach, ktorých životné funkcie sa po operácii obnovili. Ďalšie experimenty robia vedci aj na mŕtvolách. „Je dôležité, aby si ľudia prestali myslieť, že sa to nedá. Je to absolútne možné, pracujeme na tom,“ povedal odhodlane Canavero.

 

Úplne prvú úspešnú operáciu uskutočnil v 1970 Robert J. White. Zviera bolo spočiatku v poriadku, no 9 dní po operácii zomrelo, pretože telo hlavu odmietlo. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies