Blíži sa ďalšie sčítanie kamzíkov

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 16:30 • 2 min
Blíži sa ďalšie sčítanie kamzíkov

POPRAD – Pracovníci Štátnych lesov TANAP-u sa chystajú do terénu, aby v spolupráci so Správou TANAP-u, Správou PIENAP-u, kolegami z poľskej strany a ďalšími dobrovoľníkmi zrátali kamzíky na oboch stranách Tatier. Robia tak po každej zime, aby zistili, koľko zvierat zimu prežilo a koľko mláďat pribudlo v jarných mesiacoch. Na vyše sedemdesiatich lokalitách bude sčítavať viac ako 140 ľudí.

slovakia

left justify in out

Táto zima bola pre kamzíky obzvlášť krutá, prvé kamzičie obete našli lesníci Štátnych lesov TANAP-u ešte počas vianočných sviatkov. Len v priebehu dvoch dní ich v dolinách objavili jedenásť, ďalšie hlásenia o uhynutých kamzíkoch prichádzali aj počas ďalších týždňov a mesiacov.

 

„Vieme zhruba o päťdesiatich uhynutých kamzíkoch, určite to však nie je konečná bilancia tejto zimy a straty budú určite vyššie,“ informoval Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAP-u, ktoré sú hlavným organizátorom pravidelných kamzičích inventúr.

 

Hoci takýto zvýšený úhyn nikoho z odborníkov neteší, populáciu kamzíka vrchovského tatranského to neohrozí. Za prirodzený úbytok možno podľa Hyblera považovať vyše sto kusov kamzíkov ročne. Sčítanie kamzičej zveri na slovenskej i poľskej strane Tatier je predbežne naplánované na prvý júlový týždeň.

Sčítanie kamzičej zveri sa robí dvakrát ročne – vždy na jar a na jeseň. Zatiaľ čo jarné spočítanie je zamerané najmä na zisťovanie prírastkov mláďat, jesenné mapuje počet kamzíkov pred zimou. Predchádzajúca kamzičia inventúra bola na území Tatranského národného parku vlani na jeseň, keď narátali na slovenskej strane Tatier 973 kamzíkov, z toho bolo 76 mláďat, celkovo na oboch stranách Tatier zapísali do sčítacích hárkov 1 263 kamzíkov, z toho 94 mláďat.

Spočítavanie kamzičej zveri robia v národnom parku už skoro sedem desaťročí. Koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia klesol počet kamzíkov až na hranicu dvesto kusov. Zásluhou opatrení – vynáškou soli, prikrmovaním jarabinou v čase potravinovej núdze a pravidelnými kontrolami zo strany správcov územia sa ich počty postupne opäť zvýšili až nad hranicu tisíc jedincov.

 

Zatiaľ maximum narátali na jeseň 2014, keď do sčítacích hárkov zapísali 1 389 jedincov. Najčastejšou príčinou úbytku kamzíkov je vyrušovanie návštevníkmi v ich prirodzených lokalitách výskytu či prelety vrtuľníkov, z prírodných vplyvov napríklad neskorý jarný sneh, klimatické zmeny a vplyv ťažkých kovov. V minulosti sa pod úhyn kamzíkov podpísalo aj pytliactvo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies