Blesky toto leto spôsobili podstatne viac škôd ako vlani

NETKY.SK • 4 September 2014, 12:28 • 2 min
Blesky toto leto spôsobili podstatne viac škôd ako vlani

BRATISLAVA - Škodu spôsobenú údermi blesku za viac ako 60.000 eur eviduje doteraz poisťovňa Generali na Slovensku. Je to o 30 % vyššia suma ako za celý rok 2013. I keď počet nahlásených úderov blesku bol nižší, ich sila spôsobila oveľa vyššie škody, najvyššie za posledné štyri roky.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia zaznamenajú v letnom polroku, najmä od mája do augusta, okolo 27 búrok, častejšie sa objavujú na horách. Rok 2014 označujú ako rok s výraznou búrkovou aktivitou. Oproti minulosti stúpol počet búrok, ktoré pozorovatelia na meteorologických staniciach označili najvyšším stupňom ako silné. "Blesky sa objavovali najmä medzi oblakom a zemou a boli nebezpečné pre človeka," uviedla meteorologička Miriam Jarošová. Ako dodala, v priebehu pár tisícin sekundy dokáže blesk rozohriať vzduch na viac ako 30.000 °C a človeka môže ohroziť aj blesk, ktorý je od neho vzdialený až 10 km.
      

Poisťovne štandardne rozlišujú medzi priamym a nepriamym úderom blesku. Priamy úder blesku zasiahne priamo miesto poistenia a zanechá viditeľné stopy, zasiahne elektroinštaláciu a má dostatočnú silu na to, že pokračuje a deštruuje, úplne znefunkčňuje elektrospotrebiče pripojené do elektrickej siete. V týchto prípadoch poisťovňa eviduje škody rádovo až v desaťtisícoch eur. Najväčšou škodou za posledných päť rokov vyplatenou z poistenia majetku (riziko úder blesku) bolo vyhorenie elektroinštalácie po priamom údere blesku. Poistné plnenie dosiahlo takmer 20.000 eur.
      

Poisťovňa eviduje aj prípad zhoreného vysokonapäťového transformátora (výška škody cca 13.300 eur) či poškodenú riadiacu jednotku klimatizácie (výška škody približne 8200 eur), ktoré spôsobil priamy úder blesku. Nepriamy úder blesku sa prejavuje väčšinou viditeľnosťou vo vzduchu, pričom nemusí zasiahnuť priamo zem alebo miesto poistenia, ale šíri sa vzduchom, kde vytvára elektrické prepätie, ktoré sa väčšinou šíri elektrickým vedením až na miesto poistenia. V tomto roku eviduje Generali prípad, keď prepätie poškodilo televízor, satelit a tlačiareň. Škoda dosiahla vyše 600 eur. Zaznamenala aj úder blesku do stromu, pričom vzniknuté elektrické prepätie poškodilo elektroniku v dome na susednom pozemku – okrem iného aj automatickú garážovú bránu. Pri väčšine poistných udalostí ide o nepriamy úder blesku, čiže prepätie. Väčšinou sú poškodené počítače, televízory a ďalšia elektronika a elektrospotrebiče.
      

Poisťovňa odporúča klientom mať na nehnuteľnosti nainštalovaný funkčný bleskozvod. Dôležité je počas búrky zabezpečiť spotrebiče, tzn. vytiahnuť prívodné šnúry z elektrickej siete, prípadne vypnúť elektrické ističe. Všetky elektronické a elektrické zariadenia odporúča chrániť prostredníctvom prepäťovej ochrany.
      

S búrkami sú okrem bleskov často spojené aj výdatné zrážky, záplavy, silný vietor a krúpy. Celkové škody po búrkach dosahujú každoročne milióny eur. Z meteorologických štatistík je zrejmé, že pri tohtoročných búrkach sa častejšie vyskytovali výrazné zrážkové úhrny, ktoré priniesli lokálne záplavy a povodne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies