Blesky nad Riom de Janeiro poškodili sochu Ježiša Krista

NETKY.SK • 18 Január 2014, 06:37 • 2 min
Blesky nad Riom de Janeiro poškodili sochu Ježiša Krista

RIO DE JANEIRO - Sochu Krista Vykupiteľa, ktorá sa vypína nad brazílskym Riom de Janeiro, zasiahol vo štvrtok večer počas silnej búrky blesk, pričom jej odrazil časť jedného prsta.

slovakia

left justify in out

Správca tamojšej svätyne v piatok uviedol, že sochu vysokú 38 metrov a stojacu na vrchole hory Corcovado, vo výške 710 metrov nad slávnymi plážami Ria, zreštaurujú začiatkom februára.

Zo záberov nasnímaných z helikoptéry a odvysielaných brazílskou televíziou G1 vyplýva, že soche chýba asi polovica palca na pravej ruke.

Správca svätyne, páter Omar, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Globo pripomenul, že Kristova prvá ruka bola poškodená aj nedávno. "Hovorí sa, že blesk neudrie dvakrát na to isté miesto. Ale v Kristovom prípade to neplatí," dodal. Spresnil, že na vrchole hory je bleskozvod, ako aj ďalšie technické zariadenia, čo však nie vždy stačí. 

Brazílsky Inštitút pre výskum vesmíru informoval, že nebo nad Riom vo štvrtok večer rozťalo až 40.000 bleskov. Búrka trvala tri hodiny. Sprevádzal ju silný vietor, ktorý vyvracal stromy, a prudký dážď zaplavujúci ulice, Kvôli silnému vetru dočasne zastavili prevádzku miestneho letiska, ako aj plavby lodí cez záliv.     

Autorom sochy Krista, ktorá sa od roku 1931 týči nad Riom de Janiero, je Francúz poľského pôvodu Paul Landowski. Monument umiestnený na vrchole hory Corcovado každoročne navštívia takmer dva milióny turistov z celého sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies