AKTUALIZÁCIA: Zasadala pandemická komisia, minister Krajčí oznamuje, čo sa môže zmeniť

NETKY.SK • 11 December 2020, 17:57 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Zasadala pandemická komisia, minister Krajčí oznamuje, čo sa môže zmeniť

Pandemická komisia dnes zasadla a po nej informoval verejnossť minister zdravotníctva Marek Krajčí. 1,35 je momentálne vysoké reprodukčné číslo, vysvetlil.

slovakia

left justify in out

Situácia je natoľko vážna, že zasadla pandemická komisia a sprísnila opatrenia, keďže situácia sa zhoršuje.

 

Minister zdravotníctva na tlačovej konferencii priznal, že inde sa situácia zlepšila vďaka prísnosti. Slovensko je síce lepšie na tom ako niektoré krajiny, ale je u nás zlý trend. Spomenul Maďarsko či Poľsko, kde sa situácia bude zhoršovať.

 

Na Slovensku máme podľa ministra zdravotníctva Krajčího. „Oveľa viac testujeme,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva.

 

 

Dodal, že vďaka lockdownu z minulosti sa zlepšila krivka. „V súčasnosti už máme tempo rástu týždenne 32 %,“ zdôraznil Krajčí.

 

„Viac testujeme, čo je dobrá správa, percento pozitívnych testov, pokiaľ pozeráme len na PCR testy, je 18,8 %,“ dodal s tým, že je potrebné znižovať mobilitu. „Mobilita len znižuje pravdepodobnosť stretu ľudí, aby sa mohli dostať do takých kontaktov, kde by sa mohli infikovať,“ dodal.

 

Vysvetlil, že síce denné úmrtia klesli, ale celkovo je "situácia v jednotlivých krajoch je výrazne zhoršujúca sa". Zdôraznil, že veľmi sa zhoršila situácia v Bratislavskom kraji, momentálne je na tom najlepšie Košický kraj. Z okresov je na tom najhoršie okres Trenčín.

 

Aktualizované 18:30:

 

Situácia sa zhoršila podľa Krajčího aj vďaka protestom. Základom je dodržiavanie odstupov, čo najmenej sa stretávať s ľuďmi, maximálne dezinfikovať. Pandemická komisia chce, aby boli prijaté viac drastické opatrenia.

 

 

Komisia sa nazdáva, že sa nachádzame už vo veľmi rizikových hodnotách, ktoré sú u nás definované a zaznamenané. Ak s tým niečo neurobíme, dostaneme sa podľa nich do veľmi zlej situácie.

 

Pandemická komisia tiež odporúčala, aby bola možnosť ísť len do prírody a nie sa lyžovať na lyžiarske svahy. Pandemická komisia je však poradný orgán vlády, o všetkom musí rozhodnúť až vláda. „Toto je len poradný orgán vlády. My sme povedali, čo si ten poradný orgán myslí, ale musí rozhodnúť vláda,“ povedal Krajčí. Odzneli aj návrhy, aby došlo k tvrdému lockdovnu, dokonca aj so zákazom vychádzania. O všetkom však rozhodne vláda.

 

Prečítajte si aj o tvrdých slovách Krajčího, ktorý povedal, že každý piaty človek v nemocnici s COVID-19 dopadne takto.

https://www.netky.sk/clanok/mimoriadna-sprava-odbornik-informoval-ako-sa-bude-ockovat-na-slovenskuPrečítajte si aj o tom, ako bude prebiehať očkovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies