Bláznivý apríl: Slnko vystrieda mráz, platia výstrahy pred silným snežením

NETKY.SK • 17 Apríl 2017, 18:41 • 2 min
Bláznivý apríl: Slnko vystrieda mráz, platia výstrahy pred silným snežením

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred nízkymi teplotami a snežením. Informuje o tom na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Výstraha platí od polnoci pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj. "Miestami sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 15 až 30 centimetrov nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava a pohyb osôb)," informujú meteorológovia.

 

img

 

V súvislosti s výstrahou pred nízkymi teplotami sa očakáva podľa SHMÚ dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu nula až mínus tri stupne Celzia. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe podľa meteorológov zriedkavý a môže spôsobiť škody na vegetácii.

 

Od utorka (18. 4.) 22.00 h sa pridáva i výstraha prvého stupňa pred nízkymi teplotami pre Trenčiansky, Košický a Nitriansky kraj. V stredu (19. 4.) budú výstrahy platiť pre celé územie Slovenska - k nízkym teplotám a sneženiu sa pridá i hrozba silného vetra, snehových jazykov a závejov.

 

Cez deň bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď, prehánky, ojedinele búrky a miestami aj sneženie. Najvyššia denná teplota dosiahne 7 až 13, v Žilinskom kraji, Horehroní a Spiši 1 až 7 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo -4 st.

 

img

 

V stredu sa toho veľa nezmení. Zvýšená oblačnosť bude pretrvávať a ochladí sa. Najvyššia denná teplota dosiahne 4 až 9, na Kysuciach, Orave, v Liptove, na Spiši
a Horehroní len okolo 2 stupne Celzia. Fúkať bude prevažne severný, postupne až severovýchodný vietor rýchlosťou 20 až 45 km/h, na horách môže dosiahnuť až 70 km/h. Lokálne sa môžu tvoriť snehové jazyky.

 

img

 

Vo štvrtok popoludní sa začne od severozápadu oblačnosť postupne zmenšovať. Najvyššia denná teplota stúpne na 6 až 11, na severe a Horehroní 1 až 6 stupňov Celzia.
Severovýchodný vietor má dosahovať 25 až 50 km/h, na horách v nárazoch miestami až okolo 70 km/h. Silný vietor by mal k večeru zoslabnúť. 

 

img

 

V piatok sa konečne trochu vyjasní. Zrána treba ojedinele rátať s hmlou. V priebehu dňa bude od severozápadu postupne pribúdať oblačnosť a na severe sa môžu vyskytnúť aj slabé zrážky. 

Najvyššia denná teplota dosiahne 7 až 12, na severe väčšinou okolo 5 stupňov Celzia. 

 

img

 

Víkend bude opäť zamračený a objavia sa aj dažde a prehánky. V sobotu má byť 9 až 14, v nedeľu 7 až 12 stupňov Celzia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies