Blatter v roku 2015 zarobil 3,76 milióna USD, FIFA so stratou

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 09:09 • 2 min
Blatter v roku 2015 zarobil 3,76 milióna USD, FIFA so stratou

ZÜRICH - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) štvrtkovým zverejnením výročnej finančnej správy priznala, že jej bývalý prezident Sepp Blatter v uplynulom kalendárnom roku dostal súhrnný plat 3,76 milióna amerických dolárov.

slovakia

left justify in out

Celosvetová organizácia premiérovo odhalila výšku Blatterovho príjmu, tri týždne po tom, ako sa oficiálne skončil jeho posledný mandát. Švajčiar, ktorý sa v ten istý deň na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne odvolal proti dištancu na šesť rokov, mal základnú mzdu 3 milióny USD, časť zvyšku (450 000 USD) tvorila kompenzácia za 40 rokov služieb.


FIFA za korupčným škandálom poznačený rok 2015 vykázala stratu 122 miliónov USD, stalo sa to prvýkrát od roku 2002. Takýto výsledok sa očakával, keďže federácii sa nepodarilo získať žiadnych nových sponzorov majstrovstiev sveta. Výnosy riadiaceho orgánu sa vyšplhali na 1,152 miliardy, výdavky dosiahli 1,274 miliardy amerických dolárov. Z toho 61,5 milióna putovalo na právne záležitosti. Disponibilita rezervného fondu FIFA aj z tohto dôvodu klesla o 183 miliónov na 1,34 miliardy USD.


Zastrešujúca organizácia na platy ľudí z výkonného výboru a vyššieho manažmentu vrátane Blattera minula 27,9 milióna. Niekdajší generálny sekretár Jérome Valcke dostal 2,2 milióna, každý člen exekutívy 300 000 USD. Issa Hayatou zinkasoval ďalšieho pol milióna za vedenie finančného výboru. FIFA súhlasila s prezrádzaním výplatných pások vo februári, keď schválila balíček reforiem ako odpoveď na americké a švajčiarske vyšetrovanie korupcie, v ktorom figurujú tucty futbalových predstaviteľov, okrem iných aj Blatter.


FIFA uviedla, že potenciálnych komerčných partnerov odradili práve aféry. Vrcholných sponzorov Sony a Emirates Airlines nedokázala nahradiť od MS 2014, pre záverečný turnaj 2018 v Rusku je voľných 27 z 34 takýchto pozícií. Nové sponzorské zmluvy však oznámi čoskoro, predpokladá sa vstup ázijských spoločností. Vyhliadky sa zlepšili po odsúhlasení protikorupčných opatrení a zvolení nového prezidenta Gianniho Infantina. Jeho príjem zostane utajený až do zverejnenia finančnej správy 2016. Zarobí menej než Blatter i ešte nevymenovaný generálny sekretár, ktorého právomoci narastú z výkonnej stránky. "Po nedávnych zmenách verím, že FIFA bude silnejšia ako kedykoľvek predtým," vyhlásil Infantino.


Prudko stúpli právne náklady, najmä pre spoluprácu s americkou firmou Quinn Emanuel. Jej hlavnou úlohou je, aby sa FIFA nestala komplicom v podvodoch skúmaných federálnou prokuratúrou USA. FIFA okrem toho vynaložila 3,85 milióna USD na dane, týkalo sa to najmä výnosov dcérskych spoločností. Do ekonomického obrazu sa premietli škrty v bonusoch pre zamestnancov za MS. V roku 2015 sa počet pracovníkov zvýšil o 108 na 582, no personálne výdavky sa zredukovali o viac než 23 miliónov na 92 miliónov amerických dolárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona