Blatter s Platinim skladajú účty za prémiu bez zmluvy

NETKY.SK • 13 Október 2015, 09:23 • 2 min
Blatter s Platinim skladajú účty za prémiu bez zmluvy

ZÜRICH - Keď Michel Platini v roku 2011 dostal od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) so súhlasom jej prezidenta Seppa Blattera 2 milióny švajčiarskych frankov za poradcovské služby odvedené v rokoch 1998 až 2002, nemohol tušiť, že raz za to budú obaja skladať účty.

slovakia

left justify in out

Etická komisia FIFA minulý týždeň oboch aktérov postavila na 90 dní mimo výkon všetkých funkcií. V čase, keď do mimoriadnych volieb nového lídra FIFA zostáva niečo vyše štyroch mesiacov a Platini je najväčším favoritom.


Nemenovaný zdroj pre agentúru AP prezradil, že dvojicu vplyvných mužov svetového futbalu neodstavila na vedľajšou koľaj samotná platba a výška bonusu, ale fakt, že ju nedokázali vydokladovať písomnou zmluvou a navyše sa uskutočnila až 9 rokov po vykonaní práce. Dohoda o nej vraj existovala iba v ústnej rovine. Prišli na to vyšetrovatelia švajčiarskej generálnej prokuratúry, keď skúmali prípad údajného podplácania pri voľbách organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022. Šéf súdnej komory etickej komisie FIFA Hans-Joachim Eckert neváhal a Blattera s Platinim suspendoval na 90 dní. Definitívne rozhodnutie o ich osude by malo padnúť ešte pred vypršaním tejto lehoty. Obaja sa proti trestu odvolali.


Platba sa vzťahuje k Platiniho práci pre Blattera v rokoch 1998 až 2002, keď bývalý kapitán francúzskej reprezentácie pomohol Švajčiarovi dostať sa do prezidentského úradu a sám prenikol do výkonného výboru FIFA. Dostával za to riadny zmluvný plat 300-tisíc švajčiarskych frankov ročne, za tri a pol roka si zarobil 1,05 milióna švajčiarskych frankov. Vyšetrovateľov však zaujalo odložených 500-tisíc frankov ročne, ktoré si Platini vypýtal až v roku 2011, údajne preto, lebo si to FIFA vzhľadom na finančnú situáciu nemohla skôr dovoliť. Podľa švajčiarskych zákonov mal Francúz nárok žiadať o vyrovnanie dlhu iba päť rokov po jeho vzniku. Finančné záznamy FIFA uvádzajú, že v rokoch 1999 - 2002 vykázala organizácia zisk 115 miliónov švajčiarskych frankov.


Exekutíva FIFA sa bude krízovou situáciou zaoberať 20. októbra. Je možné, že nariadi odklad volieb naplánovaných na 26. februára 2016. Európska futbalová únia (UEFA), ktorú Platini vedie od roku 2007, zatiaľ za svojím prezidentom stojí, ale už sa ozvali hlasy, ktorým Francúzove vysvetlenia nestačia. Exekutíva UEFA sa zíde mimoriadne už vo štvrtok a jej dánsky člen Allan Hansen v pondelok pre Ekstra Bladet uviedol, že ak Platini nepredloží písomnú zmluvu o bonusoch, bude mať problém ho podporiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona