Blatter je zrelý na trestné stíhanie, tvrdí profesor práv

NETKY.SK • 14 September 2015, 15:16 • 2 min
Blatter je zrelý na trestné stíhanie, tvrdí profesor práv

ZÜRICH - Dosluhujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sa možno nevyhne trestnému stíhaniu - za nevýhodný predaj vysielacích práv z majstrovstiev sveta Jackovi Warnerovi.

slovakia

left justify in out

Medzierku v doteraz nepriestrelnej Blatterovej obrane proti všetkým podozreniam z obohacovania vidí už aj bývalý protikorupčný poradca FIFA Mark Pieth. Švajčiarsky profesor trestného práva si myslí, že Blatter je potenciálny cieľ vyšetrovania federálnych úradov vo svojej vlasti, kde má FIFA aj sídlo, konkrétne pre chybné riadenie organizácie. "Blatter sa musí hájiť proti obvineniam zo sprenevery," povedal Pieth na margo vyšetrovania švajčiarskej generálnej prokuratúry.

 

Švajčiarska televízia SRF v piatok zverejnila zmluvu z roku 2005 s Blatterovým podpisom, ktorou FIFA predala práva na vysielanie majstrovstiev sveta 2010 a 2014 pre karibskú oblasť za 600-tisíc amerických dolárov spoločnosti kontrolovanej Warnerovou rodinou. Tá následne zinkasovala za ten istý balík práv od jamajskej firmy trhových 20 miliónov USD. Dokument len potvrdzuje Warnerove slová z roku 2011, že mu FIFA poskytla kontrolu nad časťou vysielacích práv na MS výmenou za podporu Blatterra v prezidentských voľbách. Vtedy jeho výrok zaznel v kontexte vylúčenia zo všetkých futbalových štruktúr pre spojenie s aférou okolo podplácania delegátov volebného kongresu v prospech Švajčiarovho súpera Mohammeda bin Hammama a nepripisoval sa mu veľký význam. Po štyroch rokoch sa Warnerovo meno začalo v súvislosti s FIFA skloňovať znova - keď sa ocitol medzi obvinenými v ďalšom korupčnom škandále, ktorý vyšetrujú úrady v USA. "Majú v rukách priamy dôkaz. To znamená, že by mali otvoriť vyšetrovanie," uviedol Pieth.

 

FIFA na svoju obranu uviedla, že výnos z predaja si rozdelila na polovicu s Karibskou futbalovou úniou. Navyše v júli 2011 bola zmluva anulovaná a práva na MS 2014 sa predávali odznova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona