Blatter: Etická komisia je voči mne zaujatá

NETKY.SK • 28 Október 2015, 18:00 • 2 min
Blatter: Etická komisia je voči mne zaujatá

ŽENEVA - Dosluhujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter v rozhovore v stredu zverejnenom ruskou štátnou agentúrou Tass kritizoval etickú komisiu organizácie, ktorá na neho, ako aj šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho a generálneho sekretára FIFA Jéroma Valckeho, uvalila 90-dňovú suspendáciu. Trest označil za "totálne nezmyselný".

slovakia

left justify in out

"Chcú dokázať, že neslúžia prezidentovi a sú nezávislí. To je zlé. Môžu byť nezávislí, ale nie je nutné, aby boli zaujatí voči mojej osobe. Je to nespravodlivé. Tí ľudia sú vo funkciách vďaka mne a nemajú ani toľko odvahy, aby si vypočuli mňa, generálneho sekretára alebo Platiniho," povedal 79-ročný Blatter. Ten hromžil aj na ďalších svojich nepriateľov vrátane Platiniho, amerických úradov, Európskej únie či médií v Anglicku a jeho domovskom Švajčiarsku.


Rozkol s niekdajším kapitánom francúzskej reprezentácie Platinim datuje Blatter do roku 2008. "On s tým začal, ale potom vstúpila politika. Už to nebolo medzi nami dvoma," pokračoval rodák z Vispu, ktorý pôvod súčasnej situácie vo vnútri riadiaceho orgánu svetového futbalu pripísal neúspechu Spojených štátov amerických v boji o usporiadanie majstrovstiev sveta 2022: "Dohodlo sa, že v roku 2018 pôjdeme do Ruska, pretože šampionát sa ešte nikdy nekonal vo východnej Európe. O štyri roky neskôr sme sa mali vrátiť na americký svetadiel. Všetko bolo v poriadku, až kým sa vtedajší francúzsky prezident Nicolas Sarkozy nestretol s katarským korunným princom. Nasledoval obed s Platinim, na ktorom mu povedal, že by sa MS mali uskutočniť v Katare. Po tomto mítingu v Paríži Platini spoločne s ďalšími tromi európskymi členmi exekutívy FIFA zmenili názor."


Spomenutý dištanc zapríčinili dva milióny švajčiarskych frankov. Tie v roku 2011 poslala na Platiniho účet Medzinárodná futbalová federácia. Obaja muži sa proti suspendácii odvolali, no hrozia im dlhšie tresty po tom, ako sa skončí konanie etickej komisie.


Kandidatúra 60-ročného Michela Platiniho na stoličku na čele FIFA sa z tohto dôvodu môže ocitnúť v troskách. Európska futbalová únia preto postavila náhradníka - aktuálneho generálneho sekretára UEFA Gianniho Infantina. Ani tento švajčiarsky právnik však "nevonia" Blatterovi. "Väčšina národných asociácií ho nemá rada. Špeciálne na severe starého kontinentu sa hovorí, že pokiaľ uspeje Infantino, pôjde o koniec Európy," prízvukoval končiaci líder FIFA.


Silným spojencom Seppa Blattera zostáva Rusko: "Teší ma, že aj v ťažkých časoch sa môžem spoľahnúť na plnú podporu prezidenta Putina. To je fajn. Vladimir Vladimirovič je dobrým priateľom Josepha Josephoviča."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies