Blatter a Platini uviazli v konflikte záujmov, zrejme sa bude riešiť aj falšovanie účtov

NETKY.SK • 21 Október 2015, 09:46 • 2 min
Blatter a Platini uviazli v konflikte záujmov, zrejme sa bude riešiť aj falšovanie účtov

ZÜRICH - Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na odchode Sepp Blatter sa dostal do "klasického konfliktu záujmov", keď nariadil vyplatiť 2 milióny švajčiarskych frankov Michelovi Platinimu, a môže sa zodpovedať aj za falšovanie účtov. Takto interpretoval šéf audítorskej komisie FIFA Dominico Scala kauzu, ktorá viedla k zastaveniu výkonu funkcie lídrov svetového, resp. európskeho futbalu na 90 dní.

slovakia

left justify in out

Trest prišiel zo strany etickej komisie FIFA a Blatter aj Platini sa proti nemu odvolali. Platba sa viaže k roku 2011 a nie je podchytená písomnou zmluvou. Platini si peniaze vyžiadal ako vyrovnanie dlhu za služby Blatterovho poradcu z rokov 1998 - 2002, pričom sa odvolal na ústnu dohodu. "Prezident aj pán Platini z titulu svojich funkcií nemali právo na takýto postup. Obaja sú členmi výkonného výboru FIFA a vystavili sa do konfliktu záujmov," uviedol Scala v prvom oficiálnom vyjadrení FIFA k tomuto prípadu a zdupľoval: "Pán Platini si od prezidenta vyžiadal vyplatenie danej sumy, čo nemal robiť. Nastal klasický konflikt záujmov."


Kauza a jej konzekvencie môžu zmariť Platiniho kandidatúru v predčasných voľbách prezidenta FIFA, ktoré sú naplánované na 26. februára 2016. Scala je navyše šéfom volebnej komisie, ktorá rozhodne, či prihlásení kandidáti splnili všetky podmienky vrátane etickej bezúhonnosti. Platiniho zrejme nespasí ani poukázanie na džentlmenskú dohodu s Blatterom.


"Ak je pravda, čo obaja tvrdia, že sa ústne dohodli v čase spísania zmluvy, aby pokryli platbu, potom mala byť táto suma uvedená v účtovných záznamoch za rok 2002 a nasledujúce obdobie. To sa nestalo. Ak ste členom dozornej rady pre finančné záznamy a viete, že v nich chýba údaj o 2 miliónoch, potom ste sa zrejme dopustili falšovania účtovníctva. Bez ohľadu na to, či pracujete v spoločnosti s ručením obmedzeným alebo v asociácii. Výsledky a konzekvencie sú tie isté," vyhlásil ďalej Scala a pripomenul tiež, že o údajnej dohode medzi Blatterom a Platinim nevedel žiadny ďalší člen exekutívy FIFA.


Navyše sa začínajú objavovať trhliny aj v Platiniho argumentoch. Prezident UEFA najskôr tvrdil, že dlh od FIFA vyplynul zo zlej finančnej situácie organizácie. V nedávnom rozhovore pre denník Le Monde už vytiahol inú verziu. Dohodnutý príjem milión švajčiarskych frankov ročne vraj prevyšoval plat vtedajšieho generálneho sekretára Michela Zena-Ruffinena, čo bolo v rozpore s finančnou politikou FIFA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies