Braillovo písmo dalo nevidiacim na celom svete nezávislosť

NETKY.SK • 3 Január 2017, 15:25 • 2 min
Braillovo písmo dalo nevidiacim na celom svete nezávislosť

BRATISLAVA - Na počesť Louisa Brailla (1809 – 1852) si každoročne 4. januára pripomíname Svetový deň Braillovho písma. Podľa Dušany Blaškovej z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska má vynález tohto reliéfneho písma obrovský dosah na životy nevidiacich na celom svete. Braillovo písmo sa totiž rovná kompetencia, nezávislosť a rovnosť.

slovakia

left justify in out

"Braillovo písmo bolo predstavené svetu v roku 1825. Pozostáva z tzv. šesťbodu, ktorý tvoria dva stĺpce po troch bodoch. Ich kombináciou (pridávaním a vynechávaním jedného až piatich) možno zaznačiť písmená abecedy (aj s diakritikou), interpunkčné znamienka, matematické a chemické symboly, dokonca notový záznam," uviedla Blašková.

 

Ako dodala, neexistujú veľkosti písmen, ako ich pozná vidiaci človek, nijaké fonty, na zvýraznenie nemožno použiť "tučné" písmo ani kurzívu. "Napriek tomu je Braillovo písmo skutočnou abecedou rozmerom aj obsahom, je plne ortografické, má svoju logiku, zákonitosť a postupnosť. Vďaka týmto vlastnostiam je rovnocenné s akýmkoľvek iným písmom." doplnila.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies