Blanár: ŽSK nakúpil CT prístroje transparentne, odstúpiť by mal Beblavý

NETKY.SK • 10 Október 2016, 17:16 • 2 min
Blanár: ŽSK nakúpil CT prístroje transparentne, odstúpiť by mal Beblavý

ŽILINA – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) kúpil v roku 2011 dva CT prístroje pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši v elektronickej aukcii, ktorá je najtransparentnejším spôsobom obstarávania. A cena 1,136 milióna eur za jeden prístroj bola výrazne lacnejšia ako cena za prístroje, ktoré vtedy obstarávali nemocnice v Žiline, Trenčíne a Šamoríne. Na tlačovej konferencii to dnes povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na vyjadrenie poslanca Národnej rady (NR) SR Miroslava Beblavého (nezaradený), podľa ktorého mal ŽSK kúpiť dva CT prístroje pre svoje nemocnice v Trstenej a Liptovskom Mikuláši predražené o viac ako 800.000 eur. Beblavý zároveň vyzval predsedu ŽSK a zároveň poslanca parlamentu Blanára (Smer-SD), aby sa vzdal oboch funkcií.

 

"Je to prebudenie pána poslanca Beblavého po piatich rokoch. Pretože obstarávanie sa uskutočnilo v roku 2011, keď mimochodom bol súčasťou vtedajšej koalície a strážil všetky obstarávania, ktoré súviseli aj so zdravotníctvom. Opätovne bola táto téma vytiahnutá v roku 2013 v kampani a vysvetľoval som všetky detaily tohto obstarávania," zdôraznil predseda ŽSK.

 

Pripomenul, že ŽSK obstarával cenu prístroja a päť rokov pozáručný servis. "Plus dva roky záručný servis, to znamená, na sedem rokov sme obstarávali kompletné celé CT, bez toho, aby sme potom do nich investovali rôzne poplatky za servisy. V zmysle zákona, po vyhlásení verejnej súťaže, mohli všetci uchádzači podať žiadosť o nápravu. V prvej fáze sa zúčastnili výberového konania štyria uchádzači. Mali možnosť vyjadriť sa po predložení ponúk ku kritériám, ku všetkému tak, ako je to nastavené. Konštatujem, že žiadna zo zúčastnených firiem nenamietala podmienky súťaže," podotkol Blanár.

 

Až po skončení elektronickej aukcie a vyhodnotení ponúk podľa neho jeden z uchádzačov podal žiadosť o nápravu voči kritériám. "Čo, samozrejme, už nemôže urobiť a žiadosť mu bola zamietnutá. Ak mal nejaké pripomienky voči kritériám, mohol ich podať v zákonnej lehote a žiadať o vysvetlenie stanovených kritérií. Ale tak neurobil a zapojil sa do súťaže. To znamená, de facto legitimoval podmienky, ktoré tam boli, lebo sa zapojil do elektronickej aukcie. Bez akýchkoľvek výhrad. Ozval sa až potom, keď neuspel," uviedol predseda ŽSK.

 

Tvrdenie o úspore 800.000 eur označil Blanár za čisto hypotetické. "Pán poslanec Beblavý len manipuluje. Lebo sám vie, že obstarávateľ vtedy mal iba jednu možnosť. Buď príjme víťazného uchádzača alebo zruší súťaž. To znamená, že keby sme urobili opätovne obstarávanie, nebola žiadna záruka, že dostaneme takúto istú ponuku. Preto komisia odporučila, aby sme prijali túto ponuku. Pretože v tom čase bola najlacnejšia aj s pozáručným servisom na päť rokov," dodal Blanár.

 

Beblavý by mal podľa neho odstúpiť z pozície poslanca NR SR a človeka, ktorý sa transparentne zaujíma o kauzy. "Pretože to robí len selektívne. Keď sa to týka jeho vlády, tak sa o to nezaujíma, ale keď sa mu niečo pozdáva, snaží sa to zmanipulovať. Čiže, pán poslanec Beblavý by sa mal vzdať mandátu za to, že zlyhal už pri tých obstarávaniach, ktoré sa týkali jeho ministra, ktorého podporoval v koaličnej vláde," uzavrel Blanár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona