Blanár: Kraje prídu o autonómnu daň, ale odstraňuje sa tým deformácia

NETKY.SK • 22 Október 2014, 13:00 • 2 min
Blanár: Kraje prídu o autonómnu daň, ale odstraňuje sa tým deformácia

BRATISLAVA - Samosprávam sa podľa žilinského župana Juraja Blanára (Smer-SD) novelou dane z motorových vozidiel síce odoberá autonómna daň, ale ide o odstránenie deformácie.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, daň z motorových vozidiel bola samosprávnym krajom daná ako autonómna, ale ukázala sa ako nesprávny krok a nesplnila účel. „Za celé obdobie jej fungovania, NR SR nebola schopná odstrániť jej deformácie,“ povedal. Deformácie boli podľa neho v tom, že väčšina firiem mala motorové vozidlá evidované v Bratislave, ale podnikali po celom Slovensku.

 

Táto deformácia bola podľa Blanára taká veľká, že Bratislavský kraj, ktorý má 500 kilometrov ciest II. a III. triedy, dnes poberá 30 miliónov eur z dane z motorových vozidiel. „Žilinský samosprávny kraj má takýchto ciest 1 450 kilometrov a dostáva z dane 16 miliónov eur. Je to veľký nesúlad,“ zdôraznil Blanár. Zmena, ktorú predkladá vláda, je podľa neho vážnou zmenou, ale potrebnou. Upozornil však, že ministerstvo financií navrhlo prechodné obdobia. „Treba, aby kraje boli naviazané na viacero daní, napríklad na daň z príjmu právnických osôb. Nastavenie však musí byť objektívne rovnomerné, aby sa dali znižovať regionálne rozdiely,“ povedal. 

 

O dani z motorových vozidiel dnes rokuje NR SR. Od budúceho roka by sa mal úplne zmeniť súčasný systém dane z motorových vozidiel. Vyplýva to z návrhu zákona o dani z motorových vozidiel. Daň bude podľa návrhu spravodlivejšia, ekologickejšia a prehľadnejšia. Sadzby dane sa zjednotia a budú rovnaké pre celé Slovensko, pričom pri výške sadzieb bude veľkú úlohu zohrávať najmä ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona