Blair: Na porážku Islamského štátu bude potrebná pozemná ofenzíva

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 17:18 • 2 min
Blair: Na porážku Islamského štátu bude potrebná pozemná ofenzíva

LONDÝN - Bývalý britský premiér Tony Blair dnes povedal, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) môže byť porazená len v pozemnej vojne a za účasti vojenských síl Západu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Blair ďalej uviedol, že len samotné nálety militantov z IS nepremôžu. „Budete musieť proti nim viesť riadnu pozemnú vojnu,“ povedal. Dodal, že dôležitú podpornú úlohu by v nej mali zohrať práve britské, americké a ďalšie západné vojská.


„Ozbrojené sily Ameriky, Británie, Francúzska a ďalších veľkých krajín majú ako skúsenosti, tak aj potenciál,“ uviedol dnes politik v rámci diskusie o otázkach zahraničných vecí, ktorá sa dnes konala v Londýne. Blair vyzdvihol, že je potrebné zamyslieť sa nad tým, aký je cieľ západných vojsk. „Je našim cieľom poraziť tohto nepriateľa (IS) ? Moja odpoveď je áno,“ dodal.


Blairove rozhodnutie pripojiť sa v roku 2003 k invázii vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha v Iraku ostáva v dodnes Británii spornou otázkou. Podľa AP je pravdepodobné, že si Blair za toto rozhodnutie vyslúži kritiku aj v dlhoočakávanej správe o vojne v Iraku a jej následkoch, ktorá má byť zverejnená v júli.


Blair trval na stanovisku, že jeho vláda urobila správne, keď sa rozhodla zosadiť vtedajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna. Pripustil však, že v rámci vojenskej invázie sa urobili chyby a podcenili sa podľa neho „destabilizačné sily“, ktoré sa v Iraku po Husajnovom zosadení objavili.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona