Blaha: Sociálna otázka musí byť prioritou summitu pre celú EÚ a musíme byť pripravení aj na radikálne reformy

NETKY.SK • 15 September 2016, 11:06 • 2 min
Blaha: Sociálna otázka musí byť prioritou summitu pre celú EÚ a musíme byť pripravení aj na radikálne reformy

BRATISLAVA – Pre malý, päť a pol miliónový štát, akým je Slovensko, je blížiaci sa neformálny summit 27 členských krajín EÚ niečo, čo sa zapíše do dejín.

slovakia

left justify in out

„Práve v Bratislave sa bude rozhodovať o budúcnosti Európy a už dnes sme v zlomovom období, kedy sa celá Európy pýta, čo bude ďalej, keď odchádza Veľká Británia z EÚ, keď tu máme migračnú krízu, krízu vzťahov na východ od našich európskych hraníc,“ hovorí pre agentúru SITA poslanec NR SR za Smer-SD Ľuboš Blaha.


Podľa Blahu je takýto summit pre Slovensko mimoriadne významným, pretože už najbližšiu generáciu sa tu takýto summit odohrávať nebude. „Európa potrebuje akýsi nový dych a verím, že v Bratislave ho naberie, aj keď nemôžeme mať prehnané očakávania. Ten hlavný motív Rady EÚ určuje Donald Tusk,“ povedal s tým, že my sme hostitelia a tiež prichádzame so svojimi postojmi. „Premiér Robert Fico (Smer-SD) povedal, že budeme klásť dôraz na otázky bezpečnosti a hovoril aj o životnej úrovni ľudí,“ dodal. Podľa neho je tragédiou, že chudobní ľudia, pracujúci ľudia nemajú záujem o EÚ a pociťujú skepsu. „Potom sociálna otázka musí byť prioritou pre celú EÚ a musíme byť pripravení aj na radikálne reformy,“ uzavrel Blaha.


Ambíciou neformálnej schôdzky 27 prezidentov a premiérov členských štátov EÚ bez Veľkej Británie, ktorá sa bude konať na Bratislavskom hrade, je dať lídrom priestor na otvorenú diskusiu o budúcnosti Európskej únie. Hlavy vlád a štátov by v piatok 16. septembra mali hovoriť o tom, kde sa Európska únia nachádza, čo sa udialo pred a po referende vo Veľkej Británii a kam sa ďalej uberať. Európske špičky sa v debatách sústredia na tému bezpečnosti vrátane ekonomickej a sociálnej bezpečnosti, hovoriť ale budú aj o návrhoch na posilnenie Junckerovho investičného plánu, digitalizácii a nezamestnanosti mladých.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies