Blaha: Smer je veľmi umiernená sociálnodemokratická strana

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 10:45 • 2 min
Blaha: Smer je veľmi umiernená sociálnodemokratická strana

BRATISLAVA – Smer-SD je podľa jej poslanca Ľuboša Blahu veľmi umiernená sociálnodemokratická strana. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, Smer-SD je umiernenou sociálnou demokraciou v porovnaní s tým, čo je bežné v Európe.

slovakia

left justify in out

„V  Európskej únii máte viaceré sociálnodemokratické alebo socialistické strany, pričom tie radikálnejšie - ľavicové, sú skôr na juhu. To je francúzska alebo španielska. Potom sú typické sociálnodemokratické strany, čiže veľmi reformistické, ako sú v Nemecku, vo Švédsku a v severských krajinách. Kým južania hovoria skôr o socialistických stranách, severania o sociálnodemokratických. Keby som mal Smer politologicky zaradiť, tak je niekde na veľmi umiernenej alebo centristickej pozícii z hľadiska sociálnodemokratických severských strán,“ povedal Blaha.

Smer-SD podľa Blahu kladie veľmi silný dôraz na ekonomický pragmatizmus, kým v južanských krajinách a južanských socialistických stranách je ďaleko silnejší dôraz na radikálnejšie ľavicové témy, ako je silný sociálny štát, teda väčšia solidarita a najmä kritika kapitalizmu ako takého. „To je veľmi silný postoj napríklad vo Francúzsku. Ja sa skôr považujem za socialistu takéhoto francúzskeho typu, čiže skôr južanského, ale zase veľké sympatie mám aj voči švédskej sociálnej demokracii. Každopádne, Smer určite je sociálna demokracia, o tom niet pochýb,“ zdôraznil. Podľa neho však tým, že je Slovensko malý štát a je závislé od veľkých ekonomík v Európskej únii, často Smer nemá inú šancu, ako byť ekonomicky veľmi umiernený v praktickej rovine, a teda byť veľmi umiernenou sociálnou demokraciou. 

Mnohí slovenskí voliči sú podľa Blahu do veľkej miery antikapitalisti. Odmietajú nespravodlivosť tohto systému. „Prekáža im to, že tu život ovládajú korporácie, zbohatlíci, biznismeni. Sociálna demokracia by ich preto vedela osloviť sociálne radikálnymi ekonomickými témami. Ale zase na druhej strane slovenskí voliči, aspoň v istých častiach Slovenska, sú kultúrne veľmi konzervatívni. Práve tu je problém s tými témami, ktoré sú typické pre západnú sociálnu demokraciu. To sú tie témy kultúrnej ľavice, ako sú manželstvá homosexuálov, ako je zrovnoprávnenie menšín, alebo zvýhodňovanie menšín v istých oblastiach,“ konštatoval s tým, že z tohto hľadiska sociálna demokracia historicky na Slovensku nemá takú pevnú tradíciu a pragmaticky preto Smer postupuje veľmi opatrne v týchto témach, lebo vie, že by tým de facto mohol ohroziť svoje politické pozície, a tým pádom by ohrozil aj presadzovanie sociálnodemokratických ekonomických riešení. „A to by sme tu mali tvrdý neoliberalizmus, čo nikto z ľavičiarov nechce,“ dodal Blaha. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona