Blaha: Situácia v Európe je dlhodobo krízová, vytvorila sa obrovská priepasť medzi elitami a masami

NETKY.SK • 19 December 2017, 10:51 • 2 min
Blaha: Situácia v Európe je dlhodobo krízová, vytvorila sa obrovská priepasť medzi elitami a masami

BRATISLAVA - Situácia v Európe je podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) dlhodobo krízová, pretože sa vytvorila obrovská priepasť medzi elitami a masami.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Blaha dnes v rozhovore pre agentúru SITA, technokratické elity v podobe európskych úradníkov, biznismenov, bankárov a korporátnych politikov si vytvorili vlastný mikrosvet, uzavreli sa do bubliny a vzájomne sa podporujú v tom, aby sa riešili záujmy podnikateľov, voľný trh, aby sa oslabovali odbory a aby štáty strácali suverenitu. „Do tohto nepekného neoliberálneho naratívu primiešavajú akože pokrokové témy na čele s právami sexuálnych menšín, multikulturalizmom a podobne. Vlastnia médiá, čiže vytvárajú dojem, že svet ich bubliny je reálny svet, ale nič nie je ďalej od pravdy,“ vyhlásil Blaha.

Proti nim stoja podľa Blahu pracujúce masy, ktoré sú čoraz viac znechutené z toho, ako Európska únia a celkovo globalizácia pomáha tým najbohatším a zbavuje istôt pracujúcich ľudí. „Bežní ľudia to vnímajú tak, že namiesto vyšších miezd, väčšej solidarity a posilňovania štátu v zápase s nadnárodným kapitálom sa v EÚ riešia primárne gejovia a migranti,“ povedal Blaha s tým, že z protestu potom ľudia volia krajnú pravicu, hoci inštinktívne sú naľavo. „Pokiaľ bude európska ľavica riešiť liberálne hlúposti namiesto klasických socialistických tém, tak Európskej únii hrozí vážne nebezpečenstvo, že celá táto bublina praskne a môže z toho byť vážna politická a sociálna mela,“ konštatoval.

Tento vývoj je podľa Blahu o to nebezpečnejší, že tento rok v krajinách ako Francúzsko či Nemecko zvíťazili neoliberáli, a preto sa teraz cítia ako na koni. „Myslia si, že porazili antiglobalistov a že majú mandát na to, aby ešte viac prehlbovali globalizáciu a liberalizmus. Vo Francúzsku tak ignorujú polovicu národa, ktorá volila Melenchóna či Le Pénovú. V Nemecku sa ignoruje veľká časť bývalej NDR, ktorá je frustrovaná zo zlej sociálnej situácie. Stredná Európa je takisto znechutená z nerovnosti medzi tzv. západom a východom, ktorá sa prejavuje v politike mocenskou aroganciou a v ekonomike neokoloniálnym prístupom nadnárodných koncernov zo západu,“ zdôraznil Blaha, podľa ktorého by v tejto dobe mala Európska únia robiť všetko pre sociálny zmier medzi podnikateľmi a robotníkmi, ako aj pre politický zmier medzi západom a východom.

 

„Namiesto toho Západ vysiela signály, že chce presadzovať liberalizmus a federalizmus hlava - nehlava. Európska únia sa tak dostáva nad priepasť. Premieňa sa čisto na projekt technokratických elít a stráca podporu pracujúcich más,“ uviedol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona