Blaha: Prezident sa v prejave postavil proti Slovensku

NETKY.SK • 7 Október 2015, 16:50 • 2 min
Blaha: Prezident sa v prejave postavil proti Slovensku

BRATISLAVA – Prezident sa vo svojom prejave pred poslancami NR SR postavil podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) proti Slovensku, čo je mu úprimne ľúto.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Blaha dnes pre agentúru SITA, úlohou prezidenta je brániť svoj štát, nie útočiť do ľudí na Slovensku za to, že odmietajú povinné kvóty. „Ako môže preto občanov SR obviňovať z nedostatku solidarity? Som na rozdiel od neho presvedčený, že Slovensko má srdce i charakter a je smutné, že to spochybňuje práve prezident,“ vyhlásil Blaha. Kvóty predsa nie sú podľa neho znakom srdca, ale skôr kalkulu západných štátov, ktoré vo vzťahu k utečencom nič neriešia. „Charakterné je stáť si za svojím názorom. My chceme skutočnú solidaritu a viac zdravého rozumu, na ktorý vo svojom prejave Andrej Kiska rezignoval,“ zdôraznil Blaha s tým, že od prezidenta by očakával sebavedomú obhajobu našich národných záujmov a nie príhovor, ktorý akoby napísali na nejakej cudzej ambasáde. Prezident by mohol skôr podľa neho prispieť k obhajobe našich záujmov. „Slovensko chce byť solidárne a vážime si naše členstvo v EÚ. Je čudné, že to prezident nechce vidieť a podlieha západnej propagande, podľa ktorej sú Slováci nesolidárni,“ dodal s tým, že prezident sa svojím príhovorom otočil chrbtom Slovenkám a Slovákom, čo ma sklamalo.


Podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti) ocenila dnešný prejav prezidenta Andreja Kisku v Národnej rade SR. „Aktívny záujem a vstupovanie prezidenta do aktuálnych tém ako napríklad utečenecká kríza, je veľkým prínosom pre kvalitu celospoločenskej diskusie. Oceňujem, že pán prezident preniesol problematiku migrácie z emocionálnej do racionálnej roviny s dôrazom na konštruktívne riešenia,“ povedala dnes pre agentúru SITA Jurinová. Zároveň podotkla, že povinné kvóty na úrovni EÚ sú nevhodným a krátkodobým riešením, avšak vláda Roberta Fica reagovala na krízu populisticky a nepremyslene. „Opakované až hysterické vyhlásenia a vystúpenia Roberta Fica podkopávajú hodnotu solidarity nielen medzi národmi EÚ, ale aj v rámci našej krajiny. Je to obrovská chyba, pretože solidarita sa začína vytrácať nielen z obcí a miest, ale aj zo spoločenstiev ľudí bývajúcich na jednej ulici či v jednom dome,“ zdôraznila.


V súvislosti s kvótami na prerozdelenie utečencov Jurinová pripomenula, že kvóty sú založené na povinnostiach vyplývajúcich z Lisabonskej zmluvy, ktorú podpísal Robert Fico, a ktorú v Národnej rade SR ratifikovali predovšetkým poslanci za Smer a Slovenskú národnú stranu. „Ak teraz Robert Fico vyhlasuje, že nechce kvóty, mal by odpovedať na otázku, prečo tento mechanizmus v Lisabonskej zmluve odsúhlasil. Súčasná schizofrénia Roberta Fica je len dôsledkom jeho lajdáckosti a neschopnosti pri vyjednávaní Lisabonskej zmluvy a v oblasti európskych záležitostí. Takisto je pozoruhodný rozpor medzi rétorikou Smeru na Slovensku a hlasovaním jeho poslancov v Európskom parlamente,“ uviedla a zároveň vyzdvihla odkaz prezidenta politickým stranám a jeho apel na zodpovedné správanie sa k občanom našej krajiny. „Prezident veľmi dobre pomenoval problém celospoločenskej diskusie k migračnej kríze, ktorá slúži niektorým stranám len na vytĺkanie predvolebného kapitálu a na zakrývanie káuz a problémov v rôznych rezortoch, ako napríklad zdravotníctvo. Politikom aj v predvolebnom boji by mal ležať na srdci najlepší záujem občanov a našej krajiny. Navyše, za necelých deväť mesiacov sa začne slovenské predsedníctvo, kde možno v mnohých témach budeme musieť prebrať na seba zodpovednosť za smerovanie Európskej únie a presvedčiť všetky krajiny o správnosti navrhovaných riešení. Ťažko sa nám to podarí s premiérom, ktorý nezvláda vyjednávanie na európskej úrovni a nemá jasnú víziu o postavení Slovenska v EÚ,“ zdôraznila.


Strana Skok podľa Martina Chrena otvorene zdieľa rozumné, solidárne a ľudské hodnoty prezidenta SR. „V čase, keď sú ľavica a pravica zo strachu o preferencie radšej ticho, my sme sa rozhodli svoju podporu prezidentovi ukázať verejne a požiadať ho o stretnutie,“ povedal Chren dnes pre agentúru SITA. Podľa neho mu chcú poďakovať za ľudský prístup a konzultovať možnosti ďalších krokov pri spájaní politických síl, ktoré zdieľajú proeurópsky postoj a na problém migračnej krízy sa pozerajú rozumom aj srdcom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies