Blaha: Na Veľkonočný pondelok by mali zavrieť obchody úplne

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 10:21 • 2 min
Blaha: Na Veľkonočný pondelok by mali zavrieť obchody úplne

BRATISLAVA - Obchody by sa mali zatvárať na Veľkonočný pondelok nielen do 14. hodiny, ako bolo navrhované pôvodne, ale po celý tento deň. Takýto pozmeňujúci návrh ku koaličnej novele Zákonníka práce dnes predložil v úvode štvrtého rokovacieho dňa 14. schôdze NR SR poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha.

slovakia

left justify in out

Domnieva sa totiž, že zatvorenie obchodov len do 14. hodiny by bolo v praxi ťažko realizovateľné a mohlo by to spôsobiť logistické a technické problémy. Blaha tvrdí, že jeho pozmeňujúci návrh vyplynul z konsenzu zástupcov tripartity.

 

Na margo samotnej novely, ktorá rozširuje počet dní so zatvorenými obchodmi, Blaha vyhlásil, že tento návrh je správny, lebo reguluje podnikateľov tam, kde by mohli ubližovať pracujúcim ľuďom. "Aby nikto nemohol nútiť predavačky ísť drieť počas sviatkov za kasu," povedal.

 

Opačný postoj má opozičná SaS, ktorá predložila tri alternatívne pozmeňujúce návrhy. V prvom žiada vypustiť všetky navrhované zákazy predaja okrem Veľkonočnej nedele. V druhom navrhuje ponechať otvorené obchody na Veľký piatok, 1. septembra a 26. decembra. V treťom pozmeňujúcom návrhu SaS chce, aby ostali obchody otvorené aspoň 1. septembra.

Pôvodný koaličný návrh hovorí, že obchody majú byť zatvorené 1. januára, 6. januára, na Veľký piatok, na Veľkonočnú nedeľu, Veľkonočný pondelok do 14. hodiny, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12. hodine, 25. decembra a 26. decembra.

 

Aj doteraz platí na Slovensku zákaz maloobchodného predaja počas niektorých dní, tých je však výrazne menej. Ide o 1. január, Veľkonočnú nedeľu, 24. december po 12. hodine a 25. december. Novela má navrhnutú účinnosť od 1. mája tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona