Blaha: Na riešení v Sýrii sa treba dohodnúť s Ruskom

NETKY.SK • 17 September 2015, 10:48 • 2 min
Blaha: Na riešení v Sýrii sa treba dohodnúť s Ruskom

BRATISLAVA – Západným krajinám podľa poslanca za Smer-SD Ľuboša Blahu neostáva nič iné, len sa na riešení situácie v Sýrii dohodnúť s Ruskom.

slovakia

left justify in out

„Treba sa dohodnúť s Ruskom, aby bol v Sýrii mier,“ povedal Blaha počas druhého dňa 54. schôdze parlamentu.

 

Predseda výboru pre európske záležitosti zdôraznil, že práve západné mocnosti „rozmlátili“ Irak, Líbyu a Sýriu, pričom destabilizáciou Iraku sa odštartovala destabilizácia celého regiónu, čo dnes končí prílevom migrantov do Európy. Ľudia, ktorí dnes utekajú pred násilím a občianskymi vojnami, sa podľa Blahu „topia, lebo okolo išiel americký tanker, ktorý im prevrátil loď“. Riešením podľa poslanca za Smer-SD nie je ďalšia vojna.

 

Blaha odmieta, že by Slovensko bolo nesolidárne a xenofóbne. Ak by chcela západná Európa byť naozaj humánna a vyhovieť utečencom, tak by všetkým utečencom mala umožniť prísť do Nemecka, keďže toto chcú. Humanisti z Nemecka a Holandska chcú podľa predsedu eurovýboru namiesto toho časť týchto utečencov internovať v táboroch vo východnej Európe.

 

Slovensko podľa Blahu víta drvivú väčšinu európskeho balíka opatrení okrem zavádzania povinných kvót. „Chceme byť solidárni. Utečencom budeme pomáhať finančne aj materiálne. Ale zavedenie kvót nič nerieši,“ upozornil poslanec za Smer-SD.

 

Šéf eurovýboru navrhol prijať uznesenie, podľa ktorého by vláda bola viazaná dokumentom, ktorý poslanci prijali koncom júna, keď o migrantoch diskutovali po prvý raz. Národná rada SR ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie, uvádza sa v júnovom vyhlásení parlamentu k riešeniu migračných výziev. Uznesenie odmieta zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb. Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi Európskej únie pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc Únie. Deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích programoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies