Blaha: Hlavným dôvodom Trumpovej výhry bola zlá protikandidátka

NETKY.SK • 12 November 2016, 15:26 • 2 min
Blaha: Hlavným dôvodom Trumpovej výhry bola zlá protikandidátka

BRATISLAVA - Republikánsky kandidát Donald Trump prezidentské voľby v USA ani tak nevyhral, ako ich demokratická kandidátka Hillary Clintonová prehrala. V relácii Sobotné dialógy RTVS to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR a zároveň predseda výboru pre európske záležitosti NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD). Spolu s ním o výsledku amerických volieb diskutoval aj europoslanec Ivan Štefanec (KDH) a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek (nominant SNS).

slovakia

left justify in out

Poslanec Blaha priznal, že vo voľbách nemal favorita z ponúkaných kandidátov. Jeho favoritom bol Bernie Sanders, ktorého nepustili ďalej samotní demokrati a to si myslí, že bolo aj dôvodom ich prehry.

 

"Clintonová prehrala aj na jednej strane tou liberálnou aroganciou, že sa vysmievala Trumpovi a bola povýšenecká a snobská, aj tým, že bola symbolom korporácií a do veľkej miery si myslím, že najmä tým, že celá tá éra globalizácie je už veľmi problematická pre chudobnejších ľudí a oni nedokážu dať hlas niekomu z establišmentu," uviedol Blaha pričom si myslí, že niektorí voliči radšej, akoby by mali dať hlas jej, nešli voliť.

 

Myslí si, že Trump dokázal oklamať ľudí pre neschopnosť Clintonovej. "Práve preto, že Demokratická strana dokázala postaviť tak slabú kandidátku, tak mohol vyhrať, a to je jedna tragédia pre USA, ale aj pre celý svet," konštatoval Blaha, pričom si myslí, že hlavným dôvodom výhry Trumpa bola zlá protikandidátka.

Dodal však, že ak je na Trumpovi niečo pozitívne, tak to, že môže upokojiť vzťahy medzi Ruskom a USA. Obáva sa však, aký postoj zaujme voči Číne a Iránu. "Druhé pozitívum, ktoré vidím v Trumpovi je, že by mohol zabiť myšlienku TTIP," uzavrel.

 

Štefanca výsledky volieb prekvapili. "Ten klasický republikánsky volič možno ani nešiel voliť. Donald Trump dokázal zmobilizovať nespokojného voliča," uviedol europoslanec, pričom si zároveň myslí, že demokratickej kandidátke nepomohla ani podpora súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý nedokázal byť vo svojom úrade úspešný.

 

Podľa jeho slov je znepokojujúce, že Trump po zvolení hovoril s predstaviteľmi Japonska či Mexika a že jeho prvé stretnutie bude s japonským ministerským predsedom a nie s niekým z európskych predstaviteľov. "Je pravdou, že majú tam viac investícií a záujmov ako v Európe, ale práve toto je poučenie pre Európu, že naše prirodzené spojenectvo je medzi Európou a Amerikou. A musíme byť aktívnejší v tom, aby sme si zadefinovali tieto väzby," konštatoval Štefanec.

 

Narážal aj na to, aby sa Európania viac starali o svoju obranu, ale aby sa ukotvilo spojenectvo nielen v bezpečnostnej, ale aj v ekonomickej a diplomatickej oblasti. "Pretože Amerika je pre nás najprirodzenejší partner, je to v záujem Slovenska a Európy, aby sme tieto veci rozvíjali," dodal.

 

Štátny tajomník Parízek uviedol, že výsledok rešpektuje, keďže ide o výsledok legitímnych demokratických volieb. "Mňa jeho výhra ani neprekvapuje. Ja to vidím ako pokračovanie trendu, ktorý vidíme aj v Európe - nespokojnosť širokej masy voličov, určitá vzdialenosť elít a vedenia štátu od voličov samotných," povedal.

Domnieva sa, že to, že prieskumy favorizovali Clintonovú je iba pokračovaním určitého trendu, ktorý bol badateľný už pri referende o vystúpení Veľkej Británie z EÚ. "Myslím si, že voliči majú vždy tendenciu voliť zmenu, Donald Trump tú zmenu určite predstavoval, akákoľvek by bola," zdôvodnil svoje tvrdenie. Domnieva sa však, že sa bude po zvolení chovať odlišne od toho, ako sa choval v predvolebnej kampani.

 

Parízek taktiež pripustil, že téma bezpečnosti je aktuálnou a zo strany USA je už dlhodobejšie možné pozorovať nálady, že Európania sa nestarajú o svoju bezpečnosť dostatočne a tak sú označovaní za čiernych pasažierov. "Ak sa na to dá pozerať pozitívnym spôsobom, môže to byť pre nás taký budíček," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies