Blaha: EÚ je veľmi arogantná a odtrhnutá od reality

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 06:31 • 2 min
Blaha: EÚ je veľmi arogantná a odtrhnutá od reality

BRATISLAVA – Brexit je obrovský signál pre EÚ, že sa musí zmeniť. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD). "Je veľmi arogantná a odtrhnutá od reality, od ľudí. Do veľkej miery je tam demokratický deficit.“

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zároveň upozorňuje na to, že ak sa nezmení, v Európe môže nastať domino efekt referenda v iných krajinách. Tendenciu trestať Britániu za to, ako sa rozhodla, považuje za nešťastnú. Verí však, že EÚ je schopná sebareflexie. Slovensko podľa neho potrebuje EÚ hlavne sociálnejšiu a demokratickejšiu.

 

"Môžeme si vybrať, buď to pre nás bude budíček, pre všetkých ostatných, ktorí sme zostali v tej spoločnej európskej rodine, alebo to bude gong umieračika EÚ,“ povedal poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA). Upozornil na to, že ak sa rýchlo nespamätáme a nebudeme hľadať skutočné dôvody, ale skôr ich budeme nahrádzať vlastnými výmyslami, do piatich až desiatich rokov bude po EÚ.

 

Problém videl aj v tom, že Briti prispievali Slovensku miliardami eur, aby ľudia mali na Slovensku prácu, avšak politici tieto eurofondy rozkrádali. Práca teda podľa Matoviča na Slovensku nevznikla, a tak Slováci začali utekať do Anglicka. Angličanom sa to prestalo páčiť.

 

Blaha hovoril o veľkom mýte v Británii, podľa ktorého Slováci, Česi či Poliaci zneužívajú v Británii sociálny systém. "Naopak, my ich spolufinancujeme tým, že naši ľudia tam veľmi tvrdo robia a platia odvody a dane do britského rozpočtu a z toho sú potom financované aj sociálne služby,“ povedal. Myslí si, že Slovensko by prežívalo bez Európy veľmi ťažko, avšak odmieta akúkoľvek kultúrnu integráciu, ktorá by strednej Európe vnucovala model typický pre severozápadnú Európu.

 

Matovič nepovažuje systém daňovej harmonizácie za správny. Podľa neho ak chceme, aby sa zaostalejšie regióny, kam patrí aj Slovensko, rozvíjali a dobiehali tie bohatšie, nesmieme zaviesť všade rovnaké dane. "Lebo vtedy ten zaostalejší región nedokáže dýchať,“ dodal.

 

Predmetom štvrtkovej (30.6.) mimoriadnej schôdze bude už druhé odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Podľa Matoviča je hlavným dôvodom na odvolávanie nie to, že sa s Bašternákom poznali, ale to, že minister vnútra v čase, keď bol hlavou polície, od neho odkúpil firmu. Podľa šéfa Obyčajných ľudí im odvolávaním ide iba o to, aby zadosťučinili spravodlivosti. Blaha mu oponoval, že nemožno odvolávať politikov iba na základe toho, koho poznajú. Dodal, že je presvedčený, že práve Matovič spáchal svojho času podvod.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies