Blaha chce pozitívnejší prístup k Rusku pri ukrajinskej kríze

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 08:41 • 2 min
Blaha chce pozitívnejší prístup k Rusku pri ukrajinskej kríze

BRATISLAVA - Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) je za konštruktívnejší a pozitívnejší prístup k Ruskej federácii vo vzťahu k ukrajinskej kríze.

slovakia

left justify in out

Spolu s predsedom eurovýboru francúzskeho Senátu Simonom Sutourom z francúzskej Socialistickej strany pripravujú spoločný postup na európskych fórach v tejto otázke. Obaja politici sa totiž zhodli na tom, že Rusko nemožno vnímať ako nepriateľa a treba pristúpiť ku konštruktívnym rokovaniam. „Ruská federácia je pre EÚ strategický partner a riešenie ukrajinskej krízy musí byť postavené na vzájomnom rešpekte medzi EÚ a Ruskom. Diskusia v EÚ je často príliš jednostranná, emotívna a nepriateľsky naladená voči Rusku,“ zdôraznil Blaha v rozhovore pre agentúru SITA. Obaja politici preto podľa neho považujú takýto prístup za chybný. „Je nebezpečné, ak sa akýkoľvek pokus o konštruktívnejší prístup k Rusku vytláča z politickej diskusie. Diskusia o Ukrajine prestáva byť slobodná a otvorená, je v nej príliš veľa propagandy a emócií,“ vyhlásil Blaha.

 

Slovenskí a francúzski predsedovia eurovýborov preto budú na najbližšom európskom stretnutí predsedov eurovýborov (COSAC) v máji v Aténach iniciovať konštruktívnejšiu diskusiu o Ukrajine a pozitívnejší prístup voči Rusku. EÚ by podľa oboch politikov nemala kopírovať americké postoje, ktoré nezohľadňujú európske záujmy ani prepojenosť európskej a ruskej ekonomiky. Blaha a Sutour sa nebránia diskusii o federalizácii Ukrajiny, ani kontaktom s predstaviteľmi Ruskej federácie. „Podstatné je nájsť mierové riešenie krízy a stabilizovať vzájomné vzťahy s Ruskom,“ konštatoval Blaha. 

 

Blaha a Sutour považujú parlamentnú pôdu za ideálny priestor pre otvorenú a kritickú diskusiu o európskej zahraničnej politike, keďže národní poslanci sú často oveľa slobodnejší vo vyjadreniach než predstavitelia diplomacie a rezortov zahraničných vecí. Obaja politici sa dohodli na tom, že túto otázku otvoria na COSAC-u v Aténach a spoločne budú postupovať aj v zápase proti krátkozrakej úspornej politike, ktorá by podľa nich mala byť v EÚ nahradená ďaleko väčším dôrazom na sociálne aspekty, rast a solidaritu. 

 

Rusko v uplynulých týždňoch anektovalo Krym, zároveň priznalo, že na poloostrov vyslalo vojakov, hoci to predtým zapieralo. Proruskí separatisti sa teraz snažia od Ukrajiny odtrhnúť ďalšie územia na východe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies