Blackout v Turecku: Funkcie sa vzdal šéf prenosovej sústavy

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 13:30 • 2 min
Blackout v Turecku: Funkcie sa vzdal šéf prenosovej sústavy

ANKARA - V súvislosti s nedávnym veľkým výpadkom elektriny v Turecku dnes z funkcie odstúpil riaditeľ štátnej energetickej spoločnosti prevádzkujúcej v krajine prenosovú sieť.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes v Ankare turecký minister energetiky Taner Yildiz.

 

Minister informoval, že s vedením firmy TEIAS dospeli k záveru, že k výpadku dodávok energie došlo v dôsledku chýb v riadení, ku ktorým sa pridalo aj technické zlyhanie v prenosovej sieti.

 

Podľa jeho vysvetlenia k poruche došlo po simultánnom odstavení dvoch elektrární - v Izmire na západe krajiny a Adane na juhu kvôli ich údržbe. Dominovým efektom sa odstavili aj ďalšie elektrárne a v priebehu niekoľkých sekúnd vypadlo päť vysokonapäťových vedení zo západu na východ krajiny.

 

Výpadok z 31. marca bol najzávažnejším tohto druhu od zemetrasenia z roku 1999, ktorého epicentrum ležalo v Marmarskom mori a pod Istanbulom a pri ktorom zahynulo vyše 20.000 ľudí. Tentoraz výpadok spôsobil zastavenie dopravy a narušil služby a chod podnikov, ktoré nemali žiadny záložný zdroj elektrickej energie. V Istanbule, Ankare a troch ďalších veľkomestách nepremávalo metro ani električky. Bez elektriny až 30 z 81 provincií a v nich asi 70 miliónov ľudí.

 

Minister dnes spresnil, že za výpadok dodávok prevzal riaditeľ spoločnosti TEIAS Kemal Yildir osobnú zodpovednosť a odstúpil z funkcie. Suspendovali aj vedúcich dvoch oddelení.

 

Minister ubezpečil, že energetická prenosová sústava v Turecku, ktorú sprivatizovali v roku 2010, je naďalej úplne bezpečná. Veľkú časť elektrickej energie Turecko dováža z Ruska a Iránu a v snahe znížiť svoju závislosti chce v najbližších rokoch postaviť tri jadrové elektrárne.

 

K mohutnému výpadku došlo dva mesiace pred parlamentnými voľbami, čo vyvolalo znepokojenie súčasnej konzervatívnej vlády, ktorá je pri moci od roku 2002 a chce dosiahnuť svoje znovuzvolenie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies