Blackout Krymu: Aktivisti dovolili technikom Ukrenergo opravu prvého stĺpu

NETKY.SK • 24 November 2015, 09:44 • 2 min
Blackout Krymu: Aktivisti dovolili technikom Ukrenergo opravu prvého stĺpu

KYJEV - Technici štátnej ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenergo začali dnes v Chersonskej oblasti opravovať prvý zo štyroch stĺpov vysokého napätia poškodených počas uplynulého víkendu výbuchmi, v dôsledku čoho sa Krymský polostrov ocitol bez dodávok elektrickej energie. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Po incidente boli úplne prerušené dodávky elektrickej energie z Ukrajiny na Krym, ktorý je od vlani súčasťou Ruskej federácie. Krymský polostrov a mesto Sevastopol sú teraz elektrinou zásobované z náhradných zdrojov, ale len obmedzene. Nemenovaný inžinier Ukrenergo dnes dopoludnia potvrdil pre RIA Novosti, že technici spoločnosti začínajú s opravou prvého z vysokonapäťových stĺpov. Dodal, že s týmto postupom súhlasia aj krymsko-tatárski aktivisti zo združenia Občianska blokáda Krymu a príslušníci Pravého sektora, ktorí celú krízu spôsobili.
Kritickou situáciou sa v pondelok zaoberali aj poslanci príslušného výboru ukrajinského parlamentu, vyjadroval sa k nej aj Kremeľ, ktorý ústami hovorcu Dmitrija Peskova vyjadril nádej, že Ukrajina tento problém vyrieši v krátkom čase.


Prerušenie dodávok elektriny na Krym sprevádzali aj pomerne ostré vyjadrenia rôznych predstaviteľov Ruska a Ukrajiny - podľa agentúry RIA Novosti však rezorty oboch krajín pre riešenie mimoriadnych situácií spolupracujú. V mnohých oblastiach totiž nefungujú ani dodávky plynu a vody a bolo treba zorganizovať pomoc pre obyvateľstvo. Vedenie komunity Tatárov na Kryme odsúdilo organizátorov energetickej blokády Krymu, lebo svojou akciou diskreditujú celý krymsko-tatársky národ.


Podľa krymských úradov sú za energetickou blokádou aj lídri v Rusku nezaregistrovanej organizácie Medžlis krymsko-tatárskeho národa a jej vodca Mustafa Džemilev, poslanec ukrajinského parlamentu. RIA Novosti pripomenula, že Džemilev v minulosti organizoval blokádu dovozu potravín na Krym a vyhrážal sa údajne aj energetickou blokádou. V Rusku proti Džemilevovi vedú trestné konanie a tamojšie úrady mu za jeho extrémistické výroky na päť rokov zakázali vstup na ruské územie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies