Black Friday láka aj kyberzločincov. Na čo si máme dávať pozor?

NETKY.SK • 26 November 2021, 07:58 • 2 min
Black Friday láka aj kyberzločincov. Na čo si máme dávať pozor?

BRATISLAVA - Nákupný sviatok Black Friday sa vo viacerých krajinách spája s predvianočným nakupovaním za zľavnené ceny. V tomto období však nie sú aktívnejší len nakupujúci, ale aj kyberútočníci, ktorí vo zvýšenom počte online nákupov vidia príležitosť.

slovakia

left justify in out

Experti na kyberbezpečnosť z firmy Kaspersky zaznamenali tento rok v období pred Black Friday zvýšenie podvodov v súvislosti s online platbami o vyše 200 %Experti odhalili v októbri tohto roka celkovo skoro 2 milióny finančných phishingových útokov maskovaných ako elektronické platobné systémy. Oproti predchádzajúcemu mesiacu je to viac o 208 %, za september ich evidovali niečo vyše 600 000. "V tomto roku sme totiž v rôznych krajinách zaznamenali vďaka ich bezkonkurenčnému pohodliu zavedenie nových platobných systémov. Keďže prijatie týchto systémov spotrebiteľmi prudko vzrástlo, podvodníci ich začali aktívne využívať ako lákadlo na šírenie škodlivých aktivít," vysvetlili.

 

img

 

Pri platení za nakúpený tovar vopred online platbou preto odborníci odporúčajú uistiť sa, že stránka, cez ktorú ide nakupujúci za tovar platiť, je zabezpečená. "Spoznáte to podľa toho, že sa URL adresa webovej stránky začína HTTPS namiesto bežného HTTP a vedľa URL adresy sa zvyčajne zobrazí aj ikona zámku," spresnil generálny riaditeľ spoločnosti pre východnú Európu Miroslav Kořen.

 

Prečítajte si tiež: Je tu skvelá pomoc pre slovenské startupy! Kto chce navštíviť Silicon Valley?

 

Okrem toho kyberbezpečnostní experti odporúčajú používať aj spoľahlivé bezpečnostné riešenie v počítači, ale aj v mobile a neotvárať prílohy či neklikať na odkazy v e-mailoch od bánk, aplikácií na elektronické platby alebo nákupných portálov. "Je lepšie prejsť priamo na oficiálnu webovú stránku a odtiaľ sa prihlásiť do svojho účtu," dodali odborníci. Pred vyplnením akýchkoľvek informácií treba radšej viackrát prekontrolovať formát URL adresy či pravopis názvu spoločnosti a na škodu nie je ani prečítať si recenzie a skontrolovať registračné údaje domény. "Dávajte si pozor na všetky ponuky, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby boli pravdivé – zvyčajne nie sú skutočné," uzavreli experti.

 

img

 

Možno vás zaujme: VIDEO: NASA otestuje ochranu Zeme pred zrážkou s asteroidom

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies