Björndalen, Kasai či Jágr: Títo štyridsiatnici na Soči majú!

NETKY.SK • 3 Február 2014, 12:30 • 2 min
Björndalen, Kasai či Jágr: Títo štyridsiatnici na Soči majú!

SOČI - Čo majú spoločné Ole Einar Björndalen, Teemu Selänne, Jaromír Jágr, Albert Demčenko či Noriaki Kasai?

slovakia

left justify in out

Všetci títo športovci už majú po štyridsiatke, ale to im nebráni v tom, aby na nadchádzajúcich zimných olympijských hrách v Soči nemali najvyššie ambície. Inými slovami: stále majú výkonnosť na to, že medaila na ich krku nebude prekvapením.

Björndalenovi sa máli 11 medailí, Kasai chce cenný kov po 20 rokoch 
Ole Einar Björndalen je nórska biatlonová legenda, ktorá brala štyri zlaté na ZOH 2002 v Salt Lake City. O 12 rokov neskôr chce čerstvý štyridsiatnik ešte stále rozšíriť svoju unikátnu zbierku 11 olympijských medailí (6-4-1) a výsledky zo Svetového pohára mu dávajú nádej, že stále na to má. Dve druhé a jedno tretie miesto v individuálnych pretekoch či jedno víťazstvo v štafete z tejto sezóny by mohol zopakovať aj v Soči. "Trénujem veľmi tvrdo a nechcem nič podceniť. Preto ani nehrám futbal, squash či iné športy. Nebezpečenstvo zranenia je príliš vysoké. Soči je veľký cieľ," povedal pri príležitosti nedávnych 40. narodenín Björndalen pre rakúske médiá. 

Skokan na lyžiach Noriaki Kasai sa s tímom Japonska tešil zo striebra v súťaži družstiev na ZOH 1994 v Lillehammeri. Momentálne už 41-ročný veterán ešte nemá v zbierke medailu z individuálnych olympijských pretekov, ale verí, že po Soči sa to zmení. Jeho siedma olympijská účasť by mohla byť medailová, keďže 11. januára v rakúskom Kulme vyrazil dych kompletnej konkurencii a stal sa najstarším víťazom pretekov Svetového pohára v histórii. Jeho 23 sezón a 490 účastí v pretekoch SP je historickým rekordom. "Medaila z individuálnych pretekov na zimných olympijských hrách je mojou veľkou motiváciou. Viem, že to nie je nemožné," povedal Kasai. 

Aj dolu ľadovým korytom sa spustia štyridsiatnici 
Aj sánkovanie má svojho zaslúžilého olympionika. V rýchlom ľadovom koryte sa už siedmy raz predstaví Rus Albert Demčenko, ktorý má 42 rokov. Debut absolvoval ešte v roku 1992 v Albertville a odvtedy nevynechal ani jedny ZOH. V Turíne 2006 sa dočkal striebornej medaily, keď ho zdolal iba Talian Armin Zöggeler. Ten má momentálne štyridsať a v Soči rovnako nebude chýbať. "Nie som už najmladší, ale ešte sa chystám ponaháňať mladších," povedal Zöggeler, ktorý tento rok získal v Sigulde tretí titul majstra Európy. 

Najstarším Nemcom bude 48-ročný curler - milionár. Na ľadovom rýchlokorčuliarskom ovále nebude chýbať ďalšia legenda Claudia Pechsteinová (41). Od roku 1992 nazbierala táto fenomenálna Nemka na ZOH päť zlatých, dve strieborné a dve bronzové medaily a to ju pasuje do pozície najúspešnejšej zimnej olympioničky nemeckej športovej histórie. V historickom rebríčku najúspešnejších účastníkov zimných olympijských hier jej patrí piate miesto. Na svojich šiestych zimných hrách by mala Pechsteinová niesť nemeckú vlajku na piatkovom slávnostnom otvorení. "Ak sa tak stane, bude to pre mňa veľká česť. Myslím si, že o takom niečo sníva každý športovec," vravela pre nemecké rádio RBB Pechsteinová, ktorá oslávi 22. februára 42 rokov. 

Nemci však budú mať v Soči v hre ešte staršieho olympionika. Kapitánom curlingového tímu Nemecka je 48-ročný milionár John Jahr, ktorý je vnukom známeho vydavateľa rovnakého mena. "Je relatívne, či som starý alebo nie. Napríklad v USA by bolo 48 rokov málo na to, aby som bol prezidentom," cituje Jahra server rp-online.de. "Som možno bohatý a ľudia ma poznajú, ale ako obchodníka. Teraz si chcem dobre zahrať curling, aby ma spoznali aj ako športovca," dodal Jahr pred odchodom do Soči. 

Kto získa medailu: 43-ročný Selänne alebo 42-ročný Jágr? 

Dlhovekosť nie je len výsadou individuálnych športov. V Soči sa predstavia viaceré hokejisti, ktorých už pokojne môžeme zaradiť medzi legendy, ale stále patria k lídrom svojich tímov v NHL a túžia po olympijskej medaile. Fínsky útočník Teemu Selänne má 43 rokov, s tímom Anaheimu vedie tabuľku NHL a s výberom Fínska túži minimálne po zopakovaní bronzovej olympijskej radosti spred štyroch rokov z Vancouveru. Selänne má v zbierke aj striebro z Turína 2006, ale aj ďalší bronz ešte z Nagana 1998. V Soči to bude pre neho šiesta olympijská účasť. Český veterán Jaromír Jágr oslávi práve počas ZOH svoje 42. narodeniny. Jeden zo strojcov českého triumfu v Nagane 1998 však nebude najstarším hokejistom vo výbere trénera Aloisa Hadamczika. Ešte o tri mesiace starší je Petr Nedvěd, ktorý pred 20 rokmi ako mladý emigrant získal na ZOH 1994 striebro s tímom Kanady. Dvojica staršinov v českom výbere obrátila celú situáciu s nomináciou na žart. "Nedvěd je dobrá voľba trénera. Aspoň nie som najstarší v tíme," komentoval Jágr. "Lojza Hadamczik je asi jediný tréner v Česku, ktorý by ma vzal na olympijské hry. Našťastie pre mňa, on je reprezentačný tréner," citovala MF DNES Nedvěda. 

Hubertus von Hohenlohe sa bude iba zabávať 
Absolútne najstarším účastníkom olympijských súťaží v Soči bude Mexiko reprezentujúci 55-ročný lyžiar Hubertus von Hohenlohe. Medailové ambície však rozhodne nemá, bude sa najmä zabávať. Potomok nemeckej panovníckej rodiny chce zaujať na svahoch Červenej Poľany nielen vekom, ale aj svojou kombinézou v štýle mexického ľudového hudobníka mariachiho. Jeho oblečenie bude obsahovať bielu košeľu, na nej čiernu vestu, k tomu červený pás a okolo krku červená šatka. Hubertus von Hohenlohe sa na zimných olympijských hrách predstaví šiesty raz, prvýkrát súťažil už v Sarajeve 1984. "Každá šou potrebuje rôznorodosť, farebnosť a zábavu. Chcem oslavovať život a inšpirovať deti, ale aj päťdesiatnikov v Mexiku. Najmä tým starším odkazujem, že život sa ani v tomto veku nekončí," povedal Von Hohenlohe. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona