Bizón sa stal oficiálne národným zvieraťom Spojených štátov

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 09:38 • 2 min
Bizón sa stal oficiálne národným zvieraťom Spojených štátov

WASHINGTON - Bizón sa na základe návrhu zákona, ktorý v pondelok podpísal prezident Barack Obama, stal oficiálnym národným zvieraťom Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Podľa predkladateľov návrhu si toto kedysi takmer vyhynuté zviera zasluhuje tento štatút pre svoj ekonomický a kultúrny význam v dejinách USA, píše AP.

 

Zástancovia iniciatívy ďalej tvrdia, že štatút bizóna sa tým dostane na úroveň orliaka bielohlavého, dlhoročného emblému krajiny, a bude sa venovať väčšia pozornosť jeho ochrane.

 

Na Veľkých prériách sa kedysi potulovali milióny bizónov. Dnes ich v USA žije zhruba 500.000, väčšina z nich je však už skrížená s dobytkom a čiastočne zdomácnená. V krajine možno stále nájsť približne 30.000 kusov divo žijúcich bizónov, najmä v Yellowstonskom národnom parku.

 

Hlavnými osnovateľmi schválenej legislatívy sú demokratický senátor za štát Nové Mexiko Martin Heinrich a republikánsky senátor za štát Severná Dakota John Hoeven.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona