Bizarná figúrka zajaca v uchu sochy Nelsona Mandelu vyvolala pobúrenie

NETKY.SK • 23 Január 2014, 07:08 • 2 min
Bizarná figúrka zajaca v uchu sochy Nelsona Mandelu vyvolala pobúrenie

JOHANNESBURG - Zánovná deväť metrov vysoká socha zosnulého juhoafrického lídra Nelsona Mandelu sa okrem toho, že je najvyššou svojho druhu na svete, vyznačuje aj prítomnosťou bizarnej figúrky zajaca umiestnenej v uchu tejto bronzovej skulptúry. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia vlády oznámili, že požadujú odstránenie figúrky z ucha sochy, ktorú slávnostne odhalili pred vládnym komplexom Union Buildings v hlavnom meste Pretória minulý rok 16. decembra, iba deň po Mandelovom pohrebe. Ministerstvo kultúry uviedlo, že dvojicu umelcov, ktorí sochu vytvorili, nepozná.

"Socha reprezentuje to, na čo je každý v Juhoafrickej republike hrdý. Doplnok v podobe figúrky zajaca tam nepatrí a bude sa musieť odstrániť," uviedol hovorca rezortu. Minister kultúry Paul Mashatile oznámil, že sochári Andre Prinsloo a Ruhan Janse van Vuuren sa za svoje sporné gesto už ospravedlnili.

Denník Beeld tento týždeň citoval slová dvojice umelcov, ktorí tvrdia, že figúrku zajaca pridali k Mandelovej soche ako ochrannú známku po tom, ako im úrady nepovolili vyryť svoje podpisy na časť diela v oblasti nohavíc postavy. Ministerstvo medzitým povolilo umiestnenie podpisov na diskrétne miesto sochy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies