Bizarné! V tomto meste nemôžete zomrieť, je to nelegálne

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 07:32 • 2 min
Bizarné! V tomto meste nemôžete zomrieť, je to nelegálne

OSLO – Vo svete sa vo všeobecnosti pasujeme s viacerými netradičnými zákazmi a zákonmi, no tento je skutočne špeciálny a týka sa nórskeho mestečka Longyearbyen. Tu prijali zákon, ktorý zakazuje obyvateľstvu umierať v tomto malom meste. Znie to síce zvláštne, no má to logiku!

slovakia

left justify in out

Nórske mestečko Longyearbyen sa nachádza na severe krajiny, kde sa bežné teploty pohybujú hlboko pod nulou a patrí k najseverskejším obývaným mestám na svete. Žije tu približne 2-tisíc ľudí, ktorí tu majú zakázané zomrieť. Dôvod je prostý, pre nízke teploty sa tu nerozkladajú telá zosnulých. V roku 1950 sa teda rozhodli prijať zákon, ktorý považuje za nelegálne v Longyearbyene zomrieť.

 

img

 

Aj napriek tomu, že sa to môže zdať zvláštne, má to svoju logiku. Vedci prišli na to, že v nerozložených telách ostávajú aktívne nebezpečné vírusy, ktoré ako by sa zakonzervovali v týchto telesných schránkach. Informoval portál interez.sk.

 

 

Odborníci exhumovali telá ľudí, ktorí zomreli v roku 1918 a zistili, že v sebe majú aj po toľkých rokoch aktívny vírus smrtiacej španielskej chrípky, čo miestnych skutočne vystrašilo. Zdesenie zo šírenia nákazy a smrteľných chorôb utvrdilo miestnych tento zákon rešpektovať a aj napriek tomu, že tu mnohí prežili celý život, zmieriť sa s myšlienkou, že budú pochovaný na hlavnom ostrove Nórska.

 

Mnohí opúšťajú Longyearbyene na sklonku svojho života a odchádzajú zomrieť inam. „Pokiaľ sa začne blížiť váš čas, urobí sa všetko preto, aby ste boli prevezení do Nórska,“ povedal Jan Christian Meyer z nórskej univerzity vedy a techniky.

 

Ďalším špecifickým znakom mestečka Longyearbyen je zákaz chovu mačiek. Dôvodom je, že tu žije populácia lokálnych arktických vtákov, ktorú sa takýmto spôsobom snažia zachovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies