Bitfinex: Rekordné stávky na pokles ceny Bitcoinu

NETKY.SK • 22 August 2018, 18:30 • 2 min
Bitfinex: Rekordné stávky na pokles ceny Bitcoinu

HONGKONG – Podľa údajov burzy Bitfinex chýba k prekonaniu rekordu už len 1.196 short objednávok na Bitcoin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 V utorok podvečer bolo na burze Bitfinex 39.524 short objednávok na Bitcoin, čo je najviac za posledné štyri mesiace. Počet short objednávok bol vyšší len raz – 12.apríla 2018, kedy bolo až 40.719 objednávok.

 

Takýto objem short objednávok na Bitcoin naznačuje, že na trhu prevláda obrovský medvedí (bearish) sentiment. Znamená to, že investori naďalej vsádzajú na to, že cena Bitcoinu bude v blízkej budúcnosti klesať.

 

Je tu však jedna maličkosť, ktorú by investori nemali prehliadnuť. Viac ako 16.000 short objednávok bolo otvorených za cenu nižšiu ako 6.700 USD (od 8. augusta do dnes), takže stačí mierny nárast aktuálnej ceny BTC, ktorá je 6.690 USD, aby značná časť všetkých short objednávok bola pokrytá, inak budú musieť investori opäť nakupovať Bitcoin, aby mohli uzavrieť svoje pozície.

 

img

 

Ak by došlo k tomuto scenáru, tak by cena Bitcoinu mohla prudko vzrásť v dôsledku nárastu nákupných príkazov. Tento efekt je známy ako "short squeeze".

 

Takýto short squeeze však môže veľmi rýchlo nastať, keďže takmer rovnaký scenár sa odohral aj 12.apríla, kedy short objednávky dosiahli rekordnú úroveň. V tento deň bola otváracia cena Bitcoinu 6.943 USD, ale počas dňa vyskočila až na 8.087 USD, keďže bolo potrebné uzavrieť veľké množstvo short objednávok.

 

img

BTC/USD Short objednávky vs. cena

 

Ako je zrejmé z grafu, okolnosti medzi 12.aprílom a dnešným dňom sú veľmi podobné.

 

V oboch prípadoch sa cena BTC pohybovala v 6-tisícových hodnotách po prudkom poklese cien. To umožnilo povzbudeným medveďom vytvoriť na burze Bitfinex veľké množstvo short objednávok, ktoré sú znázornené červenou čiarou.

 

Navyše index relatívnej sily (RSI), čo je ukazovateľ používaný na identifikáciu "prekúpených" alebo "prepredaných" trhových podmienok , bol aj 12.apríla približne na rovnakej dennej úrovni ako v utorok (~ 44).

 

Existujú reálne predpoklady na masívny short squeeze, ale nie je isté, či cena Bitcoinu vzrastie natoľko, aby donútila investorov zavrieť short pozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies