Bitcoin získal podporu švajčiarskeho regulátora

NETKY.SK • 29 Júl 2017, 09:00 • 2 min
Bitcoin získal podporu švajčiarskeho regulátora

ZÜRICH – Aj keď Bitcoin stojí na čele digitálnych mien od samého začiatku, stále má pred sebou dlhú cestu do existujúceho finančného systému. Švajčiarsky regulačný orgán pre finančné trhy možno otvoril Bitcoinu dvere, aby sa stal súčasťou súčasťou súkromných bánk.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Falcon Private Bank sa oficiálne stane prvou švajčiarskou súkromnou bankou, ktorá získa oprávnenie na správu aktív v Bitcoinoch a analytici špekulujú, že by to mohla inšpirácia pre ostatné banky po celom svete, aby sa k nej pridali.

 

img

 

Falcon Private Bank dostala zelenú

 

Falcon, súkromná banka v Zürichu, tento týždeň oznámila, že Švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom (FINMA), jej udelila súhlas na správu aktív, ktoré sú založené na technológii blockchain. Arhur Vayloyan, globálny riaditeľ produktov a služieb spoločnosti Falcon, vysvetlil:"Ľudia u nás si myslia, že to pôjde ďalej ako Bitcoin. Toto je nová kapitola vo výmene peňazí."

Podľa správ začala banka Falcon oficiálne rokovania o správe aktív v Bitcoinoch ešte v januári tohto roka. Bolo to teda práve v čase, keď kryptomeny začali lámať historické hodnoty svojimi cenami. Banka požiadala regulátora o schválenie 23. júna a dostala zelenú 11. júla. Falcon je významná súkromná banka, ktorá spravuje aktíva svojich klientov vo výške 15,1 miliárd dolárov a má pobočky po celej Európe a na Strednom východe.

 

img

Kľúčovým hráčom bude Bitcoin Suisse

Falcon bude mať prístup k Bitcoinom prostredníctvom švajčiarskeho makléra digitálnej meny – Bitcoin Suisse. Generálny riaditeľ tejto spoločnosti Niklas Nikolajsen vysvetlil, že švajčiarsky regulačný orgán sa v skutočnosti viac zaoberal ochranou spotrebiteľov, ako s potenciálom Bitcoinu byť použitý na financovanie nelegálnych aktivít. "Predpokladám, že to nebude trvať dlho, kým sa zvyšok bankového sektora pridá," vysvetlil. "Vypustili sme džina z fľaše a krypto aktíva prinášajú ponuku hodnoty, ktorú nemôžete ignorovať."

Vzhľadom na tradičné postavenie Švajčiarska ako svetového lídra v bankovníctve, je čoraz pravdepodobnejšie, že Bitcoin alebo iné kryptomeny prijmú aj iné súkromné banky. Švajčiarsko sa však ukázalo byť jednou z najviac vyhovujúcich krajín na takýto krok.

Banka Falcon údajne nainštalovala bankomat na Bitcoiny v lobby svojej centrály v Zürichu, ktorá umožní klientom vyberať Bitcoiny do svojich telefónov. Treba si však uvedomiť jeden podstatný fakt – minimálny vklad v banke Falcon je stále dva milióny švajčiarskych frankov, takže väčšina občanov tejto krajiny stále nebude schopná kupovať a predávať Bitcoiny prostredníctvom banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies