Bitcoin sa nakoniec rozdelil! Čo teraz? - 1.časť

NETKY.SK • 3 August 2017, 15:00 • 2 min
Bitcoin sa nakoniec rozdelil! Čo teraz? - 1.časť

NEW YORK - Predstavte si, že sa prihlásite na svoj bežný účet a uvidíte ešte jeden, ktorý má rovnakú hodnotu ako váš pôvodný, ale je na ňom nová mena. Presne to sa totiž stalo v utorok popoludní ľuďom, ktorí vlastnia Bitcoiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Krátko po 14.00 sa objavila nová mena nazvaná Bitcoin Cash, ktorá sa oddelila od pôvodného Bitcoinu v technickom procese zvanom hard fork. Je to projekt skupiny, ktorá tvrdí, že majitelia Bitcoinov obmedzujú jeho dosah tým, že odmietajú zmenu. Vznik tejto novej meny je najvýznamnejším výsledkom dvojročného sporu o budúcnosti Bitcoinu, ktorého trhová kapitalizácia je viac ako 45 miliárd dolárov.


Názov aj pôvod nového Bitcoin Cash je mätúci, ale zdá sa, že si už za krátky čas svojej existencie stihol nájsť mnoho priaznivcov. Jeho trhová kapitalizácia dosiahla vyše sedem miliárd dolárov a to existuje ešte len dva dni!

 

img

 

"Bitcoin je veľmi dobre známa značka, avšak tým, že sa rozdelí na dve meny, môže byť mätúce pre regulačné orgány aj pre používateľov," vyhlásil Dan Morehead, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Pantera Capital. "Znie to zle. Nie sme zvyknutí na meny, ktoré sa rozdelia na dve."

A aby toho zmätku nebolo málo, tak nie každý, kto vlastní Bitcoiny, dostane aj nový Bitcoin Cash. Niektoré významné úložiská Bitcoinov vydali stanovisko, že novú menu neuznajú. Ľudia, ktorí budú chcieť obchodovať s novou kryptomenou sa budú musieť poobzerať niekde inde.

Spor v Bitcoin komunite pramení z nesúhlasu s obmedzeniami na kapacitu reťazca blokov, ktorý sa nemenil od vzniku tejto digitálnej meny. Bitcoin sieť dokáže spracovať totiž iba sedem transakcií za sekundu, čo je veľmi málo v porovnaní s konvenčnými spracovateľmi platieb ako je napr. Visa, ktorá ich spracuje tisíce za sekundu.

 

img

Bitcoin Cash vychádza zo štruktúry pôvodného Bitcoinu, ale obsahuje oveľa väčšie reťazce blokov, čo umožňuje viac transakcií v danom čase. Podporovatelia novej frakcie tvrdia, že ich projekt prinesie potrebnú zmenu na ďalší rast tejto meny. Odôvodňujú to tým, že plánované zmeny, ktoré by mohli rozšíriť kapacitu Bitcoinov nie sú dostatočné. "Zdá sa, že rozdiely sú nezlučiteľné a rozdelenie je nevyhnutné," povedal Amaury Séchet, bývalý inžinier z Facebooku, ktorý vyvinul kód na implementáciu Bitcoin Cash.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies