Bitcoin naďalej stráca svoju dominanciu medzi kryptomenami

NETKY.SK • 5 Január 2018, 19:00 • 2 min
Bitcoin naďalej stráca svoju dominanciu medzi kryptomenami

NEW YORK – Celková trhová kapitalizácia kryptomien láme rekordy, keďže sa blíži k hranici 800 miliárd dolárov. Avšak hnacia sila trhu, ktorou bol dlhé roky Bitcoin, postupne klesá a štafetu preberajú alternatívne kryptomeny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bitcoin mal dlhé roky leví podiel na trhu s kryptomenami, keď jeho dominancia dosahovala až 85 percent. Trendy sa však menia a vyzerá to tak, že prichádza sezóna alternatívnych digitálnych mien, o čom svedčí aj pokles dominancie Bitcoinu na trhu na úroveň 34 percent. Možno je to však spôsobené úplne iným faktorom, a to tým, že Bitcoin sa stáva menej dôležitým.

 

img

 

Pri svojom vzniku bol Bitcoin označený za novú revolučnú kryptomenu s nízkymi poplatkami a okamžitými prevodmi. Tie časy sú však už dávno preč a s nimi aj význam Bitcoinu na dnešnom globálnom trhu s kryptomenami.

 

Bitcoin už nie je ako predtým

 

Všetko sa začalo, keď Bitcoin spochybnil zavedený model peňazí, meny, bankovníctva a financií. Popularita novej kryptomeny masívne rástla a obchodníci sa rýchlo snažili dostať na palubu, aby vyhoveli záujmom jednotlivcov a z tohto dôvodu sa Bitcoin javil ako perfektná digitálna mena.

 

img

 

Avšak už začiatkom tohto roka sa poplatky dostali na úroveň dvoch dolárov za transakciu. Počas celého roka ďalej rástli spolu s raketovo stúpajúcou cenou samotného Bitcoinu. V súčasnej dobe je poplatok vo výške 20 dolárov a zo všetkých strán sa ozývajú hlasy, že táto kryptomena sa už príliš odklonila od pôvodného účelu.

 

V dôsledku tejto kritiky sa zrodil Bitcoin Cash, ktorý dokáže previesť prostriedky takmer okamžite a za veľmi nízke poplatky. Našiel si mnoho priaznivcov a čoraz častejšie je označovaný za skutočný Bitcoin. Napriek pocitom voči Bitcoinu a Bitcoinu Cash, existuje dôkaz, že pôvodný Bitcoin sa odchyľuje od pôvodnej bielej knihy.

 

img

 

SegWit2x a digitálne zlato

 

Bitcoin mal možnosť to všetko napraviť a stať sa funkčnejšou digitálnou menou pomocou implementácie SegWit2x. Nepodarilo sa ho však spustiť, pretože bolo rozhodnuté, aby Bitcoin pokračoval v ceste, ktorá mu zabezpečí obrovský rast jeho hodnoty.

 

Ľudia nie sú ochotní platiť za tovar či služby v Bitcoinoch, keďže jeho hodnota neustále rástla. Väčšina zákazníkov ani firiem nepoužívajú túto digitálnu menu, keďže v súčasnosti by už bola veľmi nerentabilná z dôvodou vysokých poplatkov a dlhého času transakcie. Bitcoin sa tak stal skôr digitálnym zlatom a keďže jeho cena raketovo stúpala, tak ľudia masívne nakupovali.

 

img

 

Bitcoin už nie je dôležitý

 

Problémom je, že Bitcoin si vybral svoju cestu a v neustále sa inovujúcom svete sa stal takmer zastaralým. Pojem digitálneho zlata je v súčasnej dobe tiež diskutabilná, keďže väčšina kryptomien dnes dokáže držať hodnotu.

 

Bitcoin je najstaršou kryptomenou na svete a práve jeho zrod priniesol novú revolúciu. Táto digitálna mena sa dostala na titulky novín, časopisov a hovorilo sa o ňom v médiách. Práve Bitcoin má zasluhu na tom, že došlo k postupnému prijatiu kryptomien, a keby došlo k zavedeniu platieb v maloobchode, tak by bol Bitcoin na vrchole.

 

img

 

To sa však nestalo a Bitcoinu už konkurujú oveľa modernejšie digitálne meny. Existujú mnohé ďalšie digitálne meny, ktoré dokážu držať svoju hodnotu a majú aj ďalšie výhody.

 

Prichádza Ripple

 

Ripple, ktorý je veľmi odlišným typom digitálnej meny, než je Bitcoin, zaznamenal v roku 2017 astronomický rast. Od 1.januára 2017, keď s Ripple obchodoval za 0,06 USD, vzrástla jeho cena o viac ako 6.000% a čoraz viac ľudí si uvedomuje jeho potenciál ako platobný systém medzi bankami.

 

img

 

Ripple obsahuje inováciu v technológii, ktorá Bitcoinu chýba a z toho dôvodu už nie je relevancia a sila tejto digitálnej meny taká, ako bola v minulosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona