Biskupi zakázali učiť teológovi, ktorý vystúpil s príhovorom na Dúhovom PRIDE

NETKY.SK • 6 September 2017, 19:10 • 2 min
Biskupi zakázali učiť teológovi, ktorý vystúpil s príhovorom na Dúhovom PRIDE

BRATISLAVA - Za vystúpenie na Dúhovom PRIDE zákaz výučby teológie.

slovakia

left justify in out

Takýto postoj zaujal Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku, ktorý odňal evanjelickému teológovi a vysokoškolskému pedagógovi Ondrejovi Prostredníkovi takzvanú kánonickú misiu. Ako dnes informoval RTVS v rozhlasovej relácii Rádiožurnál, hlavným dôvodom sú teológove vyjadrenia, ktorými sa verejne zastal práv LGBTI komunity.

Zbor biskupov evanjelickej cirkvi doručil teológovi Ondrejovi Prostredníkovi list, v ktorom sa dištancuje od jeho podpory LGBTI komunity na Dúhovom PRIDE a zakazuje mu učiť teologické predmety na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského. „Ondrej Prostredník zneužíva postavenie docenta Evanjelickej bohosloveckej fakulty a akademickú slobodu vedeckého bádania na bezprecedentné ovplyvňovanie názorov najmä mladých veriacich a študentov teológie na postupné plazivé implantovanie názorov, ktoré sú v rozpore so stanoviskami ECAV na Slovensku,“ uvádzajú biskupi v liste.

Ondrej Prostredník na fakulte pôsobí už viac než 17 rokov. Zákaz učiť teológiu mu cirkev len oznámila, viac sa o jeho vystúpení na Dúhovom PRIDE nerozprávali. „Zatiaľ neviem, čo bude nasledovať. Moja pracovná zmluva je s Univerzitou Komenského a jej Evanjelickou bohosloveckou fakultou a nie s evanjelickou cirkvou. To znamená, že môj zamestnávateľ teraz musí rozhodnúť, ako naloží s týmto stanoviskom,“ uviedol Prostredník pre RTVS.

Keďže doteraz sa univerzita s podobným prípadom nestretla, vedenie fakulty sa obráti na právnikov. Hoci by mali cirkevné pravidlá stáť nad pracovnou zmluvou, škola sa Ondreja Prostredníka vzdať nemieni. „Odňatie kanonickej misie sa týka pedagogickej činnosti. Na fakulte pôsobia vedeckí pracovníci, takže je možné ďalej pôsobiť aj vedecky, a to si myslím, že je dobré riešenie,“ povedal pre RTVS dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského Ľubomír Batka.

RTVS požiadala o stanovisko aj evanjelickú cirkev, aby bližšie zdôvodnila svoje rozhodnutie. Z kancelárie generálneho biskupského úradu prišla odpoveď, že išlo o spoločné rozhodnutie zboru biskupov evanjelickej cirkvi a generálny biskup Miloš Klátik je služobne v zahraničí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona