Biskupi vyzývajú posilniť legislatívu v prospech rodín

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 12:25 • 2 min
Biskupi vyzývajú posilniť legislatívu v prospech rodín

BRATISLAVA – Katolícki biskupi Slovenska vyzývajú všetkých verejných predstaviteľov a odborníkov, aby v rámci svojich možností iniciovali, podporili, prijali a posilnili legislatívu v prospech rodín.

slovakia

left justify in out

„My, katolícki biskupi Slovenska, vedomí si zhoršujúcej sa demografickej situácie, sme presvedčení, že v rámci verejných politík by sa podpora rodiny mala stať prierezovou témou, premietnutou do všetkých relevantných legislatívnych nástrojov a národných stratégií. Slovensko potrebuje národný demografický plán,“ uvádza sa vo vyhlásení Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktoré prijali na plenárnom zasadnutí v Čičmanoch.

Podľa biskupov sa na nepriaznivom demografickom vývoji Slovenska prejavuje minimálny populačný prírastok, klesajúca sobášnosť a vysoká rozvodovosť, zvyšujúci sa vek snúbencov vstupujúcich do manželstva, odchod mladých ľudí za prácou do zahraničia, ale aj rastúci egoizmus jednotlivcov, neúcta k počatému životu a jeho likvidácia. „Keďže sa počet narodených dramaticky znížil, Slovensko bude v budúcnosti čeliť vážnym spoločenským a ekonomickým problémom. Výpadok produktívnej časti populácie zníži potenciál pre ekonomickú aktivitu a zamestnanosť, pričom zvyšujúci sa počet dôchodcov spôsobí neprimeraný nárast dôchodkového zaťaženia a nákladov na zdravotnú starostlivosť, ktorá je už dnes nedostačujúca,“ zdôrazňujú biskupi s tým, že skúsenosti iných krajín nás varujú, že disproporčná štruktúra obyvateľstva v neprospech mladých ľudí môže viesť k spoločenským konfliktom a k následnému uchyľovaniu sa k prostriedkom, ktoré sú v priamom rozpore s ľudskou dôstojnosťou.

Biskupi tiež pripomínajú, že katolícka cirkev vždy učila, že funkčná rodina je základnou bunkou spoločnosti. „Našou nádejou sú rodiny, ktoré aj za cenu veľkých obiet slúžia životu. Rodina tvorená otcom, matkou a deťmi má nezastupiteľnú úlohu pri plnení funkcie zabezpečenia zdravého rastu spoločnosti a zároveň plní dôležité úlohy v sociálnej oblasti,“ dodávajú biskupi.

Plénum KBS tiež rozhodlo o udelení podpory pre tri projekty v irackom Kurdistane predložené Slovenskou katolíckou charitou. Sumou 40 000 eur Konferencia biskupov Slovenska podporí vzdelávací projekt arcidiecézy Kirkuk pre 659 študentov, ktorí utiekli pred teroristami Islamského štátu. Vďaka projektu títo študenti dostanú možnosť pokračovať v štúdiu na univerzite v Kirkuku. Sumou 50 000 eur KBS podporí projekt pastoračného centra, jaslí a škôlky pre kresťanskú komunitu v Sulejmanii v Kurdistane. Ide o 450 kresťanských rodín, teda približne 2 500 ľudí. Ďalších 57 000 eur KBS odsúhlasila na zakúpenie čerpadiel pitnej vody pre studne slúžiace utečencom v obci Sherfadin a Usefa v irackom Kurdistane. Veľkým problémom tejto zóny je odliv schopných ľudí a ich migrácia do západných krajín. Projekty podporené KBS vychádzajú v ústrety snahe miestnych cirkví presvedčiť ľudí, aby nezväčšovali vlnu utečencov, ale zostali v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies