Biskup odvolal kňaza podozrivého zo sexuálneho zneužívania

NETKY.SK • 25 September 2013, 14:09 • 2 min
Biskup odvolal kňaza podozrivého zo sexuálneho zneužívania

BRATISLAVA – Nitriansky biskup Viliam Judák uvoľnil z vedenia farnosti kňaza, ktorý je podozrivý zo sexuálneho zneužívania. Bol farárom v dedine v okrese Zlaté Moravce.

slovakia

left justify in out

„Vyšetrovanie polície pokračuje. Hoci platí prezumpcia neviny, a teda je nutné počkať na právoplatné rozhodnutie súdu, pre dobro údajnej obete, Cirkvi i farnosti i pre dobré meno obvineného kňaza, nitriansky biskup rozhodol o jeho uvoľnení z vedenia farnosti a to až do právoplatného rozhodnutia súdu,“ uvádza sa vo vyhlásení Nitrianskeho biskupstva.

Podľa stanoviska nitriansky biskup Viliam Judák s bolesťou prijal oznámenie o údajnom zneužití maloletého dievčaťa v jednej z farností, ktoré patria do Nitrianskej diecézy. „Vedenie diecézy na čele s jej biskupom chce tento prípad veľmi zodpovedne riešiť, tak ako sa o to usiluje aj Svätý Otec František i jeho predchodca Benedikt XVI.,“ píše sa v stanovisku. 

Biskup Judák chce v blízkom čase navštíviť rodinu, ktorej sa to týka a zistiť, nakoľko sa toto obvinenie zakladá na pravde. Zároveň je pripravený sa tejto rodine ospravedlniť a byť nápomocný, ak sa stalo niečo, čo nie je v súlade s kresťanskou morálkou a s kresťanskými hodnotami. Biskup Judák sa dnes k stretol s obvineným a tiež so starostami troch obcí farnosti, ktorú dotyčný kňaz doteraz spravoval. Tí vyjadrili za seba i za väčšinu obyvateľov obcí kňazovi svoju podporu. 

Polícia obvinila kňaza Pavla K. (47) z obce v okrese Zlaté Moravce pre podozrenie, že od novembra 2011 do konca augusta minulého roka sexuálne zneužil vtedy 11-ročné dievča. Ak sa vina kňaza dokáže pred súdom, hrozí mu trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Podľa polície je kňaz podozrivý, že po omši volal dievčatko na faru a tam ho údajne bozkával "francúzskymi bozkami", chytal za boky, pokúšal sa mu rozopnúť zips na mikine a chytal za koleno. Dievčatku vraj mobilom písal SMS správy, že ho ľúbi a naliehal naň, aby prišlo za ním. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania, keď raz školáčka bola za farárom v spálni, údajne jej vyhrnul tričko a začal jej ohmatávať prsia a zadok. Podobným spôsobom sa k dievčatku správal vraj aj v sakristii. V utorok o tom informoval portál cas.sk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies