Biskup Klátik je na reformáciu hrdý

NETKY.SK • 29 Január 2017, 10:58 • 2 min
Biskup Klátik je na reformáciu hrdý

BRATISLAVA – Evanjelici si tento rok pripomínajú 500. výročie reformácie. Ako povedal pre agentúru SITA generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik, ako evanjelik si s hrdosťou pripomína reformáciu

slovakia

left justify in out

„Hlásim sa k reformácii. Martin Luther bol nástrojom Božím. Reformácia zohrala pozitívnu úlohu pre vývoj cirkvi ako takej. Luther dával dôraz na Písmo Sväté, aby bolo zvestované v materinskej reči, aby bolo zrozumiteľné každému. Je dôležité, že tento podnet od neho prišiel. Vtedy boli latinské omše, ktorým nikto nerozumel. Druhý vatikánsky koncil v 20. storočí znamenal príklon k ľuďom teda to, čo reformácia zdôrazňovala pred 500 rokmi, sa v 20. storočí udialo aj v katolíckej cirkvi,“ povedal Klátik s tým, že koncil zaviedol používanie materinských jazykov v liturgii.


Katolícka cirkev s evanjelikmi diskutuje o približovaní sa. „Je to na ceste od konfliktu ku komúnii. Nie je však povedané, že ide o plnohodnotnú komúniu,“ povedal Klátik. Podľa neho katolíci a evanjelici sa rozchádzajú v pohľade na pápežský primát, učenie o sviatostiach.


Evanjelici po celom svete si 31. októbra pripomenú výročie reformácie, teda výročie dňa, keď teológ Martin Luther dal vyvesiť v roku 1517 na dvere zámockého kostola v nemeckom meste Wittenberg 95 téz otvorene vystupujúcich proti pápežskému učeniu o odpustkoch.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies