Biodiverzita v ohrození: Vyhynúť môže až 40 percent rastlín

NETKY.SK • 14 Október 2020, 10:15 • 2 min
Biodiverzita v ohrození: Vyhynúť môže až 40 percent rastlín

Medzinárodné vyšetrovanie vedené britskými Kráľovskými botanickými záhradami v Kew hlási, že zhruba dve pätiny všetkých rastlinných druhov sú ohrozené vyhynutím. To je viac, než sa uvádzalo skôr. Riskujeme tak podľa biológov stratu rastlín či húb, ktoré ešte ani neboli objavené, píše denník The Independent.

slovakia

left justify in out

"Riziko vyhynutia rastlín by mohlo byť horšie, než sa predtým myslelo," stojí doslova v prelomovej správe The State of the World' s Plants and Fungi, podľa ktorej odhadov teraz vyhynutie hrozí presne 39,4 percentu rastlín.

 

Záhrady Kew pritom vo svojej štyri roky starej správe považovali za ohrozenú "len" jednu z piatich rastlín. Od roku 2016 ide tak o značný skok, konštatuje na svojom webe Prírodovedné múzeum v Londýne.

 

Odborníci upozorňujú, že planéta môže strácať rastlinné druhy rýchlejšie, než ich dokáže veda nájsť, pomenovať a ďalej študovať, čo by mohlo mať značné negatívne dôsledky pri hľadaní potravinárskych plodín, ktoré sú odolné voči zmenám klímy, a napríklad aj novým liekom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kew Gardens (@kewgardens),

 

Denník The Guardian v tejto súvislosti pripomína, že len vlani bolo objavených viac ako 4000 druhov rastlín a húb. Patrilo medzi ne napr. 6 nových príbuzných cesnakov v Európe a Číne, rovnako tak desiatka typov špenátu v Kalifornii či dva divoko rastúci príbuzní manioku. Ďalej snežienka objavená vďaka Facebooku alebo ker, ktorý vylučuje svoje vlastné superlepidlo. Je otázkou, ako dlho nám toto všetko vydrží.

 

Práca z Kew je vlastne akýmsi hĺbkovým pohľadom na to, ako si rastliny a huby vedú po celom svete. Je výsledkom mimoriadnej medzinárodnej spolupráce 210 vedcov zo 42 krajín. Ukazuje, ako ľudia v súčasnej dobe rastliny a huby využívajú, čo robia zle, aké vedomosti im chýbajú a u čoho hrozí nenávratná strata.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kew Gardens (@kewgardens),

 

Napríklad profesorka Juliet Brodieová z londýnskeho Prírodopisného múzea poskytla vzhľad do problematiky ohrozených morských rias, na ktoré sa jej výskum zameriava. Aj riasami, jednoduchými fotosyntetizujúcimi organizmami, tradične radenými medzi tzv. nižšie rastliny, sa tým pádom rozsiahla štúdia tiež zaoberala.

 

Sú podľa nej takou "morskou Popoluškou", a to kvôli ich nedocenenej, napriek tomu nesmierne užitočnej a zásadnej úlohe v podvodných ekosystémoch - poskytujú stanovište obrovskej škále morských živočíchov, rovnako chránia pobrežia pred eróziou a celkovo pomáhajú podporovať rozmanitosť druhov.

 

Správa zdôrazňuje naliehavú potrebu preskúmať riešenia, ktoré by spoločenstvom rastlín a húb mohli poskytnúť väčšiu šancu na prežitie - a vôbec ako čeliť všemožným otázkam, s ktorými sa musia vysporiadať človek a samotná planéta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kew Gardens (@kewgardens),

 

Rastliny a huby sú jedným zo základných stavebných kameňov života na Zemi, môžu dokonca zachraňovať ľudské životy, ale ohrozuje ich strata biodiverzity, zhŕňajú vedci.

 

Tí preto teda teraz bojujú s časom, aby objavili, posúdili a potenciálne sa pokúsili zachrániť neznáme druhy, než úplne zmiznú, stojí v novej varujúcej správe.

 

Varovanie sa vynorilo v posledných mesiacoch a rokoch viac, OSN napríklad upozorňovala, že vyhynutie hrozí miliónu druhov rastlín i živočíchov.

 

Príroda volá o pomoc, v priebehu polstoročia sme prišli o dve tretiny zvierat

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona