Bin Ládinova dcéra: Otca chytili americké komandá živého, potom ho zastrelili

NETKY.SK • 4 Máj 2011, 12:15 • 2 min
Bin Ládinova dcéra: Otca chytili americké komandá živého, potom ho zastrelili

Bin Ládinova dcéra: Otca chytili americké komandá živého, potom ho zastrelili

slovakia

left justify in out

img

Dvanásťročná dcéra Usámu bin Ládina vyhlásila, že jej otca americké špeciálne sily v prvých minútach operácie chytili živého a následne zastrelili. Uviedli to dnes vysokopostavení bezpečnostní predstavitelia Pakistanu pre televíziu al-Arabíja.
      Operácia sa uskutočnila v obrovskom komplexe v luxusnej severovýchodnej štvrti Bilál v pakistanskom meste Abbottabad.
      Po tom, ako americké komando odletelo do Afganistanu, pakistanské bezpečnostné služby vyzdvihli v komplexe štyri telá prevŕtané guľkami a zatkli dve ženy a šesť detí vo veku od dvoch do 12 rokov. Podľa niektorých správ zatkli v dome 16 ľudí vrátane žien a detí, zväčša arabskej národnosti.
      Pakistanský bezpečnostný zdroj pre televíziu al-Arabíja uviedol, že rodinu bin Ládinovcov previezli do mesta Ráwalpindí, ktoré leží neďaleko pakistanského hlavného mesta Islamabad. "Teraz ich ošetrujú vo vojenskej nemocnici v Ráwalpindí, kam ich previezol vrtuľník," dodal zdroj s tým, že bin Ládinova manželka bola postrelená do lýtka alebo do ramena.
      Členmi domácnosti boli deti a bin Ládinova manželka a okrem nich aj jedna Jemenčanka. Zdroj dodal, že táto žena mohla byť osobnou lekárkou rodiny. Je známe, že bin Ládina trápili obličky.
      Zdroje špekulujú, že americké sily nemohli zatknúť týchto členov rodiny, pretože nemali pre nich dostatok miesta vo vrtuľníku, keďže počas operácie o jeden prišli.
      O žene zabitej pri akcii pakistanskí predstavitelia uviedli, že mohla byť bin Ládinovou manželkou alebo členkou blízkej rodiny, keďže zaňho obetovala život. "Podľa našich informácií chránila bin Ládina počas operácie svojím telom a americké komando ju zabilo," uviedol predstaviteľ.
      Špeciálne sily USA vzali so sebou do vrtuľníka iba dve telá: bin Ládinovo a jeho syna. V čase, keď pakistanské bezpečnostné služby a vojaci prišli na miesto, americké komandá už boli na ceste do Afganistanu.
      Zdroje informovali, že jedna z dvoch žien, ktoré pakistanské sily vzali z komplexu do väzby, bola jednou z viacerých bin Ládinových manželiek. "Je Jemenčanka a počas operácie upadla do bezvedomia," vysvetlil predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite. Žene poskytovali lekársku pomoc, kým nenadobudla vedomie.
      Podľa predbežného vyšetrovania sa táto žena presťahovala do domu v Abbottabade pred piatimi až šiestimi mesiacmi. Vyšetrovateľom neposkytla ďalšie informácie o bin Ládinovi ani o jeho nasťahovaní sa do domu.
      Medzi šiestimi deťmi zachránenými z dvojposchodového komplexu sa nachádzala aj 12-ročná bin Ládinova dcéra. Tá údajne povedala pakistanským vyšetrovateľom, že Američania zajali jej otca živého, ale potom ho zastrelili pred očami rodinných príslušníkov.
      Bin Ládin sa mal nachádzať na prízemí domu a po zastrelení ho Američania ťahali po zemi do vrtuľníka.
      Objavujú sa protirečivé správy o druhej osobe, ktorú americké sily vzali so sebou. Niektorí pakistanskí predstavitelia tvrdia, že to bol jeden z bin Ládinových synov, zranený Američanmi pri operácii a umiestnený do iného vrtuľníka; ďalší tvrdia, že bol pri operácii zabitý a Američania vzali so sebou iba jeho mŕtve telo.
      Podľa pakistanských predstaviteľov nie všetky deti zachránené z domu patrili vodcovi al-Káidy. Všetky sa teraz nachádzajú na bezpečnom mieste.
      Podľa informácií, ktoré pakistanskí predstavitelia získali od zatknutých, Usáma bin Ládin nebol v čase streľby amerických vrtuľníkov a kománd ozbrojený, takisto ani jeho ďalší obyvatelia.

Zdroj: TASR/www.english.arabiya.net



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies