Bin Ládinov spolupracovník dostal za útoky v Afrike doživotie

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 17:53 • 2 min
Bin Ládinov spolupracovník dostal za útoky v Afrike doživotie

NEW YORK - Bývalého blízkeho spolupracovníka vodcu al-Kájdy Usámu bin Ládina poslal newyorský súd v piatok na doživotie za mreže v súvislosti s teroristickými útokmi proti americkým veľvyslanectvám v Keni a Tanzánii v roku 1998.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo Chálida al-Favváza už vo februári uznal vinným z účasti na týchto činoch. Porota 52-ročnému obyvateľovi Saudskej Arábie pripísala vinu v štyroch bodoch obžaloby, neobvinila ho však zo zorganizovania útokov, pri ktorých zahynulo 224 ľudí a ďalších vyše 4000 bolo zranených. Obvinenia zahŕňali šírenie výziev al-Kájdy k útokom na rôzne ciele, zásobovanie teroristov v Afrike zbraňami a výbušninami, vedenie výcvikového tábora pre teroristov v Afganistane ako aj zriadenie teroristickej bunky v kenskom Nairobi.

 

Obhajoba prezentovala al-Favváza ako mierumilovného disidenta, ktorý zdieľal bin Ládinovu túžbu zreformovať ich rodnú Saudskú Arábiu, no odvrátil sa od neho, keď začal vyzývať na násilie voči Američanom. Sudca Lewis Kaplan však odmietol tieto tvrdenia a uviedol, že obžalovaný bol "plne zapojený" do bin Ládinovho programu na šírenie teroru a páchanie vrážd. Al-Favváza zadržali v roku 1998 v Londýne a po dlhých právnych sporoch ho vydali do USA v roku 2012. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies