Bin Ládina zabili v opevnenom komplexe v Abottabade

NETKY.SK • 2 Máj 2011, 07:35 • 2 min
Bin Ládina zabili v opevnenom komplexe v Abottabade

Bin Ládina zabili v opevnenom komplexe v Abottabade - Politika Usáma bin Ládin, vodca teroristickej siete al-Káida a organizátor teroristických útokov z 11. septembra 2001 v USA, prišiel o život v nedeľu pri prestrelke v pakistanskom meste Abottabad, prib

slovakia

left justify in out

img

Usáma bin Ládin, vodca teroristickej siete al-Káida a organizátor teroristických útokov z 11. septembra 2001 v USA, prišiel o život v nedeľu pri prestrelke v pakistanskom meste Abottabad, približne 100 kilometrov severne od Islamabadu.
"Spravodlivosť bola vykonaná," povedal dnes americký prezident Barack Obama o zabití bin Ládina. Ohromujúci koniec pátrania, ktoré bolo najväčšmi sledovaným na svete, prišiel iba niekoľko mesiacov pred 10. výročím útokov na Svetové obchodné centrum (WTC) a Pentagón.
Bin Ládina zabil malý tím amerických vojakov, ktorý sa potom postaral o jeho telo. Predstavitelia Spojených štátov uviedli, že s ostatkami sa naložilo v súlade s islamskou tradíciou a urobili sa testy DNA.
Po oznámení smrti vodcu teroristickej siete sa pri Bielom dome zhromaždil jasajúci dav. Bývalý americký prezident George W. Bush, ktorý bol v úrade v čase útokov z 11. septembra, vydal písomné vyhlásenie a smrť bin Ládina označil za "významný úspech".
"Boj proti terorizmu pokračuje, ale dnes v noci Spojené štáty vyslali jasnú správu," uviedol Bush. Dodal, že bez ohľadu na to, ako dlho to potrvá, spravodlivosť bude vykonaná.
Obama povedal, že operáciu nariadil po získaní utajenej spravodajskej informácie. Vyššie postavení pracovníci americkej administratívy uviedli, že vodcu teroristickej siete vojaci našli vo vnútri na objednávku postaveného areálu s dvoma bezpečnostnými vchodmi.
Očividne bol objekt vybudovaný na to, aby slúžil ako prístrešie pre niekoho významného. Na základe záverov, ktoré neboli zverejnené, Američania zistili, že išlo o úkryt bin Ládina.
Podľa predstaviteľov USA môže smrť vodcu al-Káidy priviesť organizáciu na cestu úpadku, ktorý bude len ťažké zmeniť. Nezmienili sa však o tom, kde by mohol byť Ajmán al-Zawahrí, druhý muž al-Káidy.
Útoky pred takmer desiatimi roky prišli akoby odnikadiaľ, hoci al-Káida už predtým útočila na americké ciele v zahraničí, pripomína tlačová agentúra AP.
Bin Ládin bol podozrivý z prepojenia na útoky na veľvyslanectvá USA v Keni a Tanzánii zo 7. augusta 1998, pri ktorých zahynulo viac ako 200 ľudí, ako aj na bombové útoky na americkú vojenskú loď USS Cole v jemenskom prístave Aden v októbri 2000.
Posledný príkaz na akciu voči bin Ládinovi dal Obama v piatok. Malý tím ho objavil ukrytého vo veľkom dome, k útoku došlo v skorých ranných hodinách v nedeľu.
Americkí predstavitelia poskytli aj niekoľko detailov o operácii. Na základe informácií od zadržaných členov al-Káidy vedeli Američania celé roky, že bin Ládin obzvlášť dôveruje jednému kuriérovi organizácie. Domnievali sa, že by v úkryte mohol žiť s ním.
V novembri americkí spravodajskí dôstojníci zistili, že kuriér žije v obrovskom, opevnenom objekte v Abottabade. Obklopoval ho 5,5 metra vysoký múr, zakončený ostnatým drôtom. Areál mal dva bezpečnostné vchody, nebol tam žiadny telefón ani prístup na internet.
Odborníci zo CIA sa domnievali, že dom za milión dolárov bol úkrytom pre šéfa teroristov. Analyzovali, či by to mohol byť niekto iný, ale znovu prišli k záveru, že takmer určite ide o bin Ládina.
Pri útoku prišli o život aj ďalší traja muži vrátane jedného zo synov bin Ládina. Neboli však poskytnuté informácie o jeho totožnosti. Jeden z bin Ládinových synov - Hamza - je vyššie postaveným členom al-Káidy.
Podľa niektorých zdrojov zahynula tiež jedna žena, keď sa ju jeden z mužov pokúsil použiť ako ľudský štít. Ďalšie dve ženy utrpeli zranenia.
Obama v nedeľu v noci informoval o poslednom vývoji situácie aj bývalých amerických prezidentov - Busha a Billa Clintona. Vo svojom oznámení označil Obama smrť bin Ládina za doteraz "najvýznamnejší úspech" v úsilí USA poraziť al-Káidu.
Mesto Abottabad, kde sa vodca teroristickej siete ukrýval, leží v pakistanskej provincii Chajbar-Pachtunchva. V časoch Britskej Indie ho v roku 1853 založil major James Abbot.
Boj v Abottabade trval zhruba 40 minút, akciu vykonali americké jednotky spojeného velenia špeciálnych operácií v Pakistane v spolupráci s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA).
Po dôkladnom monitorovaní podozrivého areálu, považovaného za bin Ládinovu pakistanskú rezidenciu, vyslali príslušníkov amerických špeciálnych síl z Afganistanu, aby uskutočnili útok. Pakistanskí predstavitelia potvrdili, že bin Ládina zabili americkí vojaci.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies