Bin Hammam odmieta úplatkárstvo: "FIFA je zaujatá a neférová"

NETKY.SK • 31 Máj 2011, 08:33 • 2 min
Bin Hammam odmieta úplatkárstvo: "FIFA je zaujatá a neférová"

Bin Hammam odmieta úplatkárstvo: "FIFA je zaujatá a neférová"

slovakia

left justify in out

img

Členovia výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Mohamed bin Hammam a Jack Warner podrobili kritike rozhodnutie etickej komisie FIFA, ktorá ich dočasne suspendovala pre podozrenie z kupovania hlasov v kampani pred prezidentskými voľbami. Bin Hammam spochybnil nezávislosť komisie, ktorá zároveň rozhodla, že súčasný prezident Sepp Blatter nemá s prípadom nič spoločné.
      Blatter má voľnú cestu k opätovnému zvoleniu v stredajších voľbách, keďže jeho jediný protikandidát bin Hammam sa v nedeľu vzdal kandidatúry. Katarčan, ktorý je prezidentom Ázijskej futbalovej konfederácie, vyhlásil, že etická komisia nenašla dostatočný dôkaz, aby ho obvinila, no miesto spochybnenia obvinení ho odstavila od všetkých futbalových aktivít. Dodal tiež, že generálny sekretár FIFA Jerome Valcke na nedeľňajšej tlačovej konferencii jasne ukázal, že má vplyv v komisii. "Som veľmi sklamaný, akým spôsobom sa na tlačovke odprezentoval súčasný stav. Očakávam, že to týmto spôsobom bude pokračovať aj naďalej. Takto si však ja férovosť rozhodne nepredstavujem. Vyhradzujem si všetky svoje práva," uviedol.
      Voči rozhodnutiu FIFA sa ohradil aj jej viceprezident a prezident Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) Warner, ktorý má v úmysle podrobne informovať o celej záležitosti a kým tak urobí, mieni dôrazne obhajovať seba i ďalších členov karibskej oblasti. "Rozhodnutie o mojej suspendácii je bezúčelným zneužitím procesu, ktoré iba znova dokázalo zaujatosť v rámci tohto vyšetrovania," vyhlásil.
      Etická komisia zasadala na základe výpovede amerického člena exekutívy FIFA Chucka Blazera, ktorý obvinil bin Hammama a Warnera, že na stretnutí v Port of Spain ponúkali lídrom karibského futbalu 40.000 dolárov ako odmenu za hlasy pre bin Hammama v prezidentských voľbách. Bin Hammam priznal, že 25 osobám zúčastneným na stretnutí v Trinidade preplatil cestovné náklady, no úplatkárstvo odmietol. Napriek tomu bude s Warnerom čeliť hĺbkovému vyšetrovaniu prípadu. "Komisia rozhodla, že do prípadu zapletení funkcionári musia byť dočasne vylúčení z aktívnej účasti vo futbalovom hnutí," skonštatoval Petrus Damaseb, zastupujúci šéf etickej komisie, ktorá suspendovala aj dvoch funkcionárov z Karibskej futbalovej únie.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies