Billovi Cosbynu odobrali dve katolícke univerzity čestné tituly

NETKY.SK • 25 September 2015, 10:07 • 2 min
Billovi Cosbynu odobrali dve katolícke univerzity čestné tituly

NEW YORK - Americkému komikovi Billovi Cosbymu odoberú dve katolícke univerzity v USA kvôli obvineniam zo sexuálneho zneužívania žien čestné tituly.

slovakia

left justify in out

Urobia tak prvýkrát vo svojej histórii, informovali vo štvrtok americké médiá. Titul "čestný doktor krásnych umení" udelila Cosbymu v roku 2001 newyorská Fordhamská univerzita. "To, že pán Cosby bol ochotný dať ženám drogy a sexuálne ich zneužiť a okrem toho poškodil povesť a kariéru týchto žien, aby skryl svoju vinu, ublížilo nielen jeho obetiam, ale všetkým ženám a to je za hranicou slušnosti," napísal v liste adresovanom študentom a pedagógom rektor Fordhamskej univerzity Joseph M. McShane.


Sedemdesiatosemročný Cosby príde aj o čestný titul, ktorý mu v roku 2013 udelila Marquettova univerzita v Milwaukee v štáte Wisconsin. Jej vedenie v zdôvodnení odňatia titulu okrem iného napísalo, že Cosby sám pripustil, že jeho správanie bolo "celkom proti poslaniu našej univerzity a proti hodnotám, ktoré sme s veľkým nasadením etablovali na našej akademickej pôde".


Vyše 40 žien sa prihlásilo počas uplynulého roka s tvrdením, že ich Cosby nadrogoval a sexuálne zneužil. Ide o prípady staré aj desiatky rokov (prvý 1969, posledný 2004). Jeho obhajcovia všetky obvinenia odmietajú.


Začiatkom júla tohto roka sa objavili záznamy z roku 2005 z prípadu s Andreou Constandovou, v ktorých sa Cosby pod prísahou priznal, že si zohnal sedatívum s názvom Quaaludes, ktorým mal v úmysle zdrogovať minimálne dve ženy, aby ich potom pohlavne zneužil.


Cosbyho doteraz neobžalovali a väčšina z obvinení je už premlčaná. Čestné tituly mu odobrali aj viaceré ďalšie univerzity a organizácie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona