Bill Murray: Harold Ramis si zaslúžil svoje miesto na Zemi

NETKY.SK • 26 Február 2014, 16:26 • 2 min
Bill Murray: Harold Ramis si zaslúžil svoje miesto na Zemi

USA - Za hercom smútia okrem Murrayho aj ďalšie známe osobnosti, ktoré svoj smútok zo straty vyjadrili cez sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter.

slovakia

left justify in out

Americký herec Bill Murray si zaspomínal na nedávno zosnulého hereckého kolegu Harolda Ramisa, s ktorým si zahral napríklad v snímkach Krotitelia duchov (1984) a Krotitelia duchov II. (1989). „Harold Ramis a ja sme spolu mimo Broadwaya robili na sérii filmov o prázdninách, Padavkách, Lampasoch, Caddyshacku, Krotiteľoch duchov a Neuveriteľnom dni. Zaslúžil si miesto na tejto planéte. Boh nech ho žehná,“ uviedol 63-ročný Murray vo vyhlásení pre americký týždenník Time.

 

Ramis, ktorý bol známy predovšetkým ako Egon Spengler z dvoch spomínaných komédií o krotiteľoch duchov, si mal zahrať aj v pripravovanej tretej časti. Tvorcovia pokračovania teraz budú musieť urobiť v scenári niekoľko zmien. Keďže sa však pôvodné trio Ramis, Murray a Dan Aykroyd malo objaviť iba v niekoľkých záberoch, kde sa mali stretnúť so svojimi nástupcami, zmeny v snímke režiséra Ivana Reitmana vraj nebudú až také výrazné. 

 

Harold Ramis sa narodil 21. novembra 1944. V 60. rokoch minulého storočia pracoval aj pre americký magazín Playboy. V 70. rokoch minulého storočia pôsobil v komediálnom zoskupení The Second City, v ktorom hrali John Belushi či Bill Murray. Je spoluautorom scenárov filmov ako Študentský zverinec (1978), Padavky (1979), Ozbrojení a nebezpeční (1986) či spomínaných snímok Krotitelia duchov a Krotitelia duchov II.. Režíroval a podieľal sa na scenároch filmov Caddyshack (1980), Neuveriteľný deň (1993), Analyzuj (1999), Zmluva s diablom (2000) či Analyzuj znova (2002). Režíroval tiež komédiu Prázdniny v Amerike (1983). Ako herec sa predstavil vo filmoch Stripes (1981), Baby Boom (1987), Stealing Home (1988), Rockeri (1994), Ľúbostný príbeh (1994), Tak dobre, ako sa len dá (1998), Posledný bozk (2006), Nabúchaná (2007) alebo Rok jedna (2009). S manželkou Ericou mal synov Juliana a Daniela, dcéru Violet mal s prvou manželkou Anne Plotkin. Zomrel 24. februára v kruhu najbližších v rodnom Chicagu v dôsledku vzácneho autoimunitného ochorenia. 


Za hercom okrem Murrayho smútia aj ďalšie známe osobnosti, ktoré svoj smútok vyjadrili cez sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter. 

„Harold Ramis, odpočívaj v pokoji,“
napísal americký herec, komik, producent a režisér Danny deVito. 

„Ďakujem ti Harold Ramis za kopu smiechu a za to, že si bol srdečný a poctivý človek. Budeš nám veľmi chýbať,“ vyjadril sa režisér Adam McKay. 

„Harold Ramis. Ďakujem ti. Milujeme ťa,“ napísal pod spoločnú fotografiu americký režisér, scenárista a producent Judd Apatow. 

„Ďakujem ti, Harold Ramis,“ vyjadril sa režisér a scenárista Michael Ian Black. 

„Harold Ramis. Odpočívaj v pokoji,“ odkázala americká herečka Alyssa Milano. 

„Mal som česť pracovať s Haroldom Ramisom, Budhom komédie. Skvelý, skromný, radostný. Stratili sme ikonu. Neuveriteľný deň,“ pripojil sa americký herec Rainn Wilson. 

„Mrzí ma správa o smrti Harolda Ramisa, majstra komédie. Krotitelia duchov, Neuveriteľný deň a mnohé iné,“ uviedol herec a komik Steve Martin. 

"„Zbieram spóry, plesne a huby" - úprimnú sústrasť rodine a priateľom veľkého Harolda Ramisa,“ vyjadril sa americký moderátor a komik Jimmy Kimmel. 

„RIP Harold Ramis, ktorý bol majstrom krížoviek v New York Times, láskavý ku všetkým, človek, ktorý sa ľahko rozosmial, stále starostlivý, talentovaný, milujúci svoju rodinu... Budeš nám chýbať,“ napísala americká herečka Andie MacDowell. 

„So smútkom počúvam správy o tom, že nás opustil môj priateľ Harold Ramis. Úžasný, zábavný herec a režisér. Skvelý manžel a otec. Veľká strata pre nás všetkých,“ vyjadril sa americký herec, spisovateľ, producent, komediant a filmový režisér Billy Crystal. 

„Som smutná zo správ o Haroldovi Ramisovi. Legende komédie. A úžasnom mužovi,“ uviedla americká herečka Rashida Jones. 

„Nie som tým, kým som, bez Harolda Ramisa. RIP,“ napísal autor komédií Anders Holm. 

Informácie pochádzajú z webstránok www.people.com, entertainment.time.com, popwatch.ew.com, www.hollywoodreporter.com a archívu agentúry SITA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona